Vadegust
Les millors hamburgueses vegetals del mercat que imiten a la carn

Al costat dels preparats vegetals clàssics de tofu o seitan que les persones vegetarianes i veganes acostumen a consumir, en els supermercats es venen altres productes plant-based anàlegs a la carn. Són preparats vegetals que, a simple vista, podrien semblar salsitxes, trossos de pollastre o hamburgueses de carn picada. Els fabricants busquen que s’assemblin el més possible a un producte carni en aspecte, textura i sabor, però ho aconsegueixen?

14 hamburgueses veganes de nova generació

L’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha analitzat 14 hamburgueses vegetals amb pinta de carn. Han valorat la seva composició, aspectes nutricionals, higiene i, a més, les han sotmès al judici d’un panell de tastadors experts que han valorat les seves propietats sensorials.

En general, la pretesa experiència càrnia ha defraudat als experts, tot i que algunes hamburgueses obtenen bones valoracions finals.

Molts defectes en el tast

El panell de jutges especialitzats ha valorat l’aspecte general, color, olor, sabor i textura de les 14 hamburgueses. Les millor valorades tenen textura sucosa i tendra, olor i sabor agradables. Però la majoria dels productes no han agradat pels seus molts defectes, entre els quals esmentem les textures toves i gomoses; colors apagats o, per contra, molt foscos; olors imperceptibles, encara que també algunes desagradables…

De fet, en l’estudi d’OCU només hi ha tres hamburgueses amb bons resultats en degustació: Beyond Burguer de Beyond Meat, Meat free 4 traditional burgers de Fry’s i Burger vegana de Next Level Meat, tot i que els resultats de les dues últimes en altres aspectes són molt millorables.

Proteïna de pitjor qualitat que la carn

Les hamburgueses vegetals es promocionen com a aliments proteics substitutius de la carn. És cert que contenen una gran quantitat de proteïna, però la seva qualitat no és tan bona.

Una proteïna de bona qualitat o alt valor biològic és aquella que conté tots els aminoàcids essencials en les proporcions necessàries, com és el cas de les proteïnes de la carn, peix, ous i lactis, és a dir, d’origen animal. Per contra, la proteïna és de baixa qualitat quan és deficient en un o més aminoàcids essencials. I això és el que passa amb aquests productes: cap de les hamburgueses vegetals analitzades té proteïna que aporti el 100% dels requeriments d’aminoàcids essencials.

Hamburgueses vegetals | OCU

Són saludables les hamburgueses vegetals?

No hi ha res com revisar la composició i ingredients de les veggie burgers analitzades per a poder respondre a aquesta pregunta.

En aquestes hamburgueses, tots els greixos emprats són d’origen vegetal: en la majoria són de colza, coco o gira-sol; en dos s’ha utilitzat oli d’oliva verge extra i en una, mantega de cacau.

Per ser productes processats, és previsible que continguin bastanta sal, i així és en moltes d’elles. I per ser vegetals, també s’espera que tinguin fibra, toti que a vegades es tracta de fibra afegida.

L’OCU ha mesurat el contingut en isoflavones i totes les xifres són correctes. Quant a plaguicides i nitrats, no s’observen problemes.

Per a guardar la seva imatge saludable, utilitzen pocs additius:

– Els que s’utilitzen són principalment per a mantenir la textura i corregir l’acidesa.

– Pràcticament no hi ha additius enganyosos, com els colorants: en el seu lloc, s’utilitzen ingredients que exerceixen la mateixa funció que tindria l’additiu. Per exemple, per a aconseguir l’efecte òptic de la carn vermella una mica sagnant, s’afegeix suc concentrat de remolatxa o pastanaga.

– Per a potenciar el sabor, algunes usen extracte de llevat, que també permet reduir la quantitat de sal.

Destaquen dos productes per no recórrer a cap additiu ni tampoc a ingredients amb efecte d’additiu, per la qual cosa obtenen molt bona valoració en composició.

Quines són les millors?

Hi ha grans diferències entre els 14 productes analitzats. D’ells, només 5 hamburgueses veggie poden ser considerades de bona qualitat, mentre que hi ha dos productes que no arriben a un mínim acceptable i són de mala qualitat.

Les cinc millors són:

  • GARDEN GOURMET SENSATIONAL BURGER
  • NATURSOY BURGER VEGANA 0% CARN BIO
  • BEYOND MEAT BEYOND BURGER
  • CARREFOUR VEGGIE HAMBURGUESA RED MEAT STYLE
  • HEURA BURGERS ORIGINALS

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa