Vadegust
El millor torró de Xixona del mercat, segons l’OCU
agraph -->

Xixona, a Alacant, és la capital del torró. Allà es troben les I.G.P. (Indicació Geogràfica Protegida) de Torró de Xixona i Torró d’Alacant, dos dels torrons tradicionals més valorats: el torró de Xixona, “el tou” i el d’Alacant o “torró dur”, són molt diferents… però la base de la seva composició és similar. I per a poder estar emparats sota aquesta IGP han d’estar elaborats a Xixona, amb ametlla i mel procedents del País Valencià. I ara l’OCU ha analitzat diversos torrons i ha conclòs que el millor és un torró IGP Xixona de marca tradicional: Antiu Xixona Qualitat Suprema Etiqueta transparent.

L’any passat, l’OCU va fer un estudi analitzant els torrons durs, i enguany l’han completat amb els torrons de Xixona. Ho han fet comparant 26 tauletes de torró tou, 17 d’ells pertanyen a la IGP Torró de Xixona. Són de Categoria Suprema, excepte un, La Fama, que és de Categoria Extra.

No sempre tan tradicional

Tot i que la composició clàssica d’un torró tradicional ha de basar-se en ingredients naturals, l’estudi de l’OCU revela que:
– En el 60% de les mostres analitzades es recorre a substituts barats del sucre i la mel com els xarops de glucosa i el sucre invertit.
– Més de la meitat dels torrons de Xixona usen additius com l’E471, un emulsionant.
– Això passa fins i tot en torrons emparats sota la IGP Torró de Xixona. Al seu judici, hauria d’evitar-se, per a protegir les elaboracions tradicionals i donar un valor afegit a la IGP.

Massa calories

El torró és, per naturalesa, un aliment molt calòric… té al voltant de 550 kcal/100g, i 140 kcal per ració de 25g. Aquestes calories procedeixen del 37% de greix i del 32% de sucre. És evident que no és moment de comptar calories, i sens dubte cal consumir-los, gaudir-los en aquestes festes… però amb moderació.

Antiu Xixona Qualitat Suprema Etiqueta transparent | OCU

La degustació marca la diferència

Segons l’OCU, un bon torró de Xixona:

– Ha de tenir un aspecte homogeni.
– Presentar una textura ferma.
– En boca ha de ser cremós i sense textura terrosa.
– La seva aroma ha de tenir una forta presència a ametlla torrada amb notes de mel.
– Una dolçor equilibrada.

Un panell d’experts pastissers han tastat a cegues els torrons aportats per l’OCU per a comprovar si responen a l’esperat. Entre aquests torrons de Xixona es troben productes de qualitat, però altres ofereixen sabors massa dolços que tapen les aromes d’ametlla, o presenten aromes a canyella, cítrics… En el pitjor dels casos es detecten fins i tot lleugeres aromes a ranci, a causa de l’oxidació dels olis.

Més car no té per què ser millor

En aquests torrons, hi ha una gran disparitat en els preus, que oscil·len dels 8 euros/kg d’alguns torrons, fins als gairebé 40 euros d’uns altres. Cal comparar el preu per quilo, no el de la tauleta, que pot tenir pes molt diferent. I recordar que un preu més elevat no és sinònim de més qualitat: de fet, el millor dels torrons analitzats es pot comprar per una mica més de 14 euros/kg. En l’extrem oposat, el torró més car de l’estudi està entre els pitjor valorats.

Un torró Antiu Xixona, el millor de l’estudi

Després de valorar tots els aspectes, és un torró IGP Xixona de marca tradicional, Antiu Xixona Qualitat Suprema Etiqueta transparent, el millor dels analitzats. Elaborat amb un 70% de la millor ametlla, destaca de la resta dels torrons analitzats per l’OCU. Tot i això, no tots els torrons d’aquesta marca (hi ha diverses versions) obtenen una valoració tan favorable.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa