Algunes empreses encara tenen el costum de regalar un lot de Nadal als seus treballadors. I si el teu lot té un pernil t’expliquem quina és la millor de tallar-lo per tal d’aprofitar-lo al màxim, tal i com publica el digital ‘Uppers’. Tret que siguis un manetes i tinguis, el més normal és que et plantegis portar el pernil per tal que te’l tallin i l’envasin al buit. Entre 20 i 50 euros (depenent de la tècnica que utilitzis) serà el preu que et cobraran. I Julio Márquez, president de la Selecció Professional de Talladors de Pernil, ens explica si realment val la pena tallar la peça a ganivet o com prendre la decisió de fer-ho o no.
El primer: verificar la qualitat
Pot ser que quan obris el lot, et sembli que el pernil té una pinta espectacular, però no et deixis portar només per les aparences. Conèixer bé el producte és fonamental abans de decidir si tallar-lo a màquina o a mà. “Hem de veure si és un pernil o espatlla i saber si és ibèric o serrà. Després caldrà saber si el producte és artesà i ben fet o és un producte industrial. Això és com comparar un tomàquet d’horta o de supermercat, no té res a veure”, explica Márquez.
Quan tenim això clar, el següent punt és saber si està prou curat o cru. Si és la segona opció, realment no val la pena invertir en tallar-lo a ganivet, l’única manera d’aprofitar aquest pernil és tallant-lo a màquina.

Si és bo: a ganivet, sens dubte
Comparar tots dos talls és com fer-ho amb uns talls suadets i brillants, d’aquests de restaurant, amb la sensació d’obrir el paquet del supermercat, opac i insípid. Cert és que, en general, un tallat a màquina costa 25 o 30 euros i un bon tall a ganivet 50, és a dir, gairebé el doble. Tot i això, les dades diuen que aproximadament el 80% dels pernils regalats s’emporten a empaquetar al buit i cada vegada més es decanten pel tall a ganivet.
D’un pernil de 8 quilos, quant m’he d’emportar a casa?
És la pregunta del milió. Tots sortim de la xarcuteria amb la sensació que ens han donat menys pernil del que deurien, se’ns fan pocs paquets per al que pesava inicialment, doncs bé, el tallador ens ensenya a calcular per a saber si ens han donat gat per llebre o no. “D’un pernil de 8 quilos, aproximadament cal emportar-se el 50% de tornada a casa”.
Precisament en la quantitat de pernil que ens donen de tornada està una de les estafes més comunes en aquestes dates. “Quan veig talladors que cobren 20 euros, l’única explicació està en el fet que es queden part d’aquest pernil que portes a tallar. És un treball ardu, d’unes 3 hores de mitjana”, aclareix Márquez.