Vadegust
La millor favada en conserva del supermercat, segons l’OCU

L’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha realitzat un estudi on compara 22 favades en conserva que es poden trobar als supermercats, i ha publicat quina és la millor, tenim en compte aspectes organolèptics, nutricionals, d’elaboració, i també els preus. I, amb tota aquesta informació, ha decidit que la millor favada en conserva és ‘Eroski Fabada Asturiana’, que ha obtingut una calificació de 75/100, i té un preu de 2,41€/KG.

Llegums clàssics

En pensar en la favada asturiana ens ve la imatge d’una olla amb fabes (mongetes) i compango (xoriço, botifarra i cansalada viada), tot cuinat a foc lent. Les mongetes són llegums típics de la gastronomia espanyola i catalana, i reben noms diferents segons la zona; i a Astúries es diuen fabes. N’hi ha de moltes formes i colors: arrocina, blanca de ronyó, blanca rodona, canyella, caparrón, carilla, judión, estatge llarg, estatge rodó, negra, pinta, plancheta, escalfes, ronyó menut, o verdina.

Les mongetes tenen moltes propietats: tenen un elevat contingut proteic (22 g/100 g) i molt poc greix. Contenen gran quantitat de potassi, magnesi, fòsfor, ferro i zinc; no obstant això, l’aprofitament d’aquests minerals es veu reduït per l’existència de factors antinutritius (àcid fítico, tanins, etc.) que es destrueixen amb la calor. Quant a la seva aportació vitamínica, destaquen algunes vitamines del grup B: tiamina, vitamina B6 i àcid fòlic.

A l’estat espanyol hi ha 2 denominacions d’origen protegides: D.O.P. Fesols de Santa Pau i D.O.P. Mongeta del Ganxet. I hi ha també 4 indicacions geogràfiques protegides: I.G.P. Mongeta de la Bañeza-León, I.G.P. Faba Asturiana, I.G.P. Faba de Lourenzá i I.G.P. Mongeta d’El Barco de Ávila.

Un plat complet

Des del punt de vista gastronòmic, una favada hauria de portar un 65% de mongetes senceres, un 25% de salsa i 10% de productes carnis.

Nutricionalment, és un plat molt interessant, nutritiu i proteic, també quan es tracta de favades en conserva:

  • Les favades de llauna estan bé en proteïnes: sumen la font de proteïnes vegetals dels llegums amb les proteïnes animals dels productes carnis.
  • Bé de fibra, tot i que amb bastant variabilitat depenent de la marca.

En les favades en conserva, l’OCU ha vigilet que no es passin en greixos saturats, sucre i sal:

  • El greix procedeix de l’embotit i una mica de l’oli afegit en el cuinat. El contingut mig gras de les favades analitzades és d’un 9%, encara que en greixos saturats no s’excedeixen, tenen al voltant del 3% del producte.
  • Sense problemes de sucre, com era d’esperar.
  • Estan bé de sal, excepte excepcions.
Un plat de favada | Europa Press

Quantes calories té un plat de favada?

L’aportació energètica de les favades en conserva oscil·la entre 109 i 209 kcal per 100 g de producte, amb un valor mitjà de 154 kcal/100 g.

Alguns fabricants suggereixen en el seu etiquetatge una grandària de porció, que va de 200 a 440 g segons la marca. Si establim una porció mitjana de 330 g, l’aportació calòrica mitjana de les favades és de 508 kcal, amb una forqueta de 308 a 678 kcal.

Les favades en conserva porten additius?

No totes, però sí moltes favades en conserva contenen additius. La majoria de les vegades no és que el fabricant els afegeixi, sinó que venen dels embotits emprats en la recepta. Quan els porten, figuren en la llista d’ingredients.

Algunes favades en conserva també empren aromes a pernil o a fum.

En aquest enllaç pots consultar el detall de quines són les millors favades en conserva, segons l’OCU.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa