Vadegust
Mercabarna inaugura ‘Foodback’, un centre pioner en aprofitament alimentari
agraph -->

Aquest dijous s’ha inaugurat el Foodback, el nou centre d’aprofitament alimentari de Mercabarna, a les instal·lacions del polígon alimentari. A l’acte hi ha assistit l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, Teresa Jordà; la regidora de Comerç i Mercats de l’Ajuntament de Barcelona i presidenta de Mercabarna, Montserrat Ballarín;el president del Banc dels Aliments de Barcelona, Lluís Fatjó-Vilas; la directora de l’Àrea de Relacions amb Entitats Socials de la Fundació “la Caixa”, Joana Prats; el director de Planificació i Estratègia de Mercasa, Agustín García-Cabo  i els representants de la resta d’entitats que col·laboren en el projecte (Formació i Treball Empresa d’Inserció SLU; ASSOCOME-Associació d’Empreses  Majoristes de Mercabarna, Càritas Diocesana de Barcelona, Creu Roja de Catalunya i Alimenta).

El Foodback és un projecte pioner de bio economia circular que té com a objectiu incrementar l’aprofitament de fruites i hortalisses no comercialitzables, però que són aptes per al consum humà. El projecte, que és possible gràcies a la col·laboració i implicació 10 entitats i de les gairebé 600 empreses ubicades a Mercabarna, pretén multiplicar per 2,5 l’aprofitament alimentari a Mercabarna en 5 anys, passant de les 1.000-1.500 tones de productes recuperats actualment a les 3.000-4.000 tones. El Foodback és un dels llegats del projecte de Barcelona Capital Mundial de la Alimentació Sostenible, com d’altres de diferents que estan sent presentats durant 2022.

Ada Colau ha afirmat que és un projecte col·laboratiu que garanteix que els aliments saludables arribin a les persones que més ho necessiten. El Foodback respon a la lluita contra la crisi climàtica i al dret a l’alimentació i a la justícia social. 
Cal destacar l’esperit solidari i la sensibilitat de les empreses de Mercabarna en l’aprofitament alimentari al llarg d’aquests darrers anys”.

Per la seva banda, Teresa Jordà ha subratllat durant la seva intervenció la necessitat de reduir el malbaratament alimentari. La consellera ha destacat la importància de prioritzarun model circular on reciclar i reaprofitar siguin l’element clau i on la prevenció sigui la fita a assolir. “Que puguem comptar amb projectes com el Foodback, i que en fem ressò des de les administracions públiques, ens ajuda a sensibilitzar i educar a la ciutadania sobre aquest greu problema. I aquest és el primer pas per evitar el malbaratament”, ha dit Jordà.

Acte d’inauguració del centre ‘Foodback’ | Mercabarna

El Foodback és l’equipament clau en el nou sistema de gestió de matèria orgànica de Mercabarna, on es fa el triatge de fruites i hortalisses excedentàries aportades per les empreses majoristes del gran mercat per donar-los una segona vida. Després d’aquest cribatge, el producte aprofitable per al consum humà es distribueix a entitats socials de tot Catalunya perquè arribi a les persones que més ho necessiten. Paral·lelament a la distribució directa de les fruites i hortalisses, des del Foodback s’engegaran iniciatives de transformació dels aliments per aprofitar al màxim els excedents, com per exemple l’elaboració d’àpats per a menjadors socials.

Aquest centre d’aprofitament alimentari respon a un dels objectius estratègics del gran mercat, la lluita contra el malbaratament Alimentari. Mercabarna treballa per l’aprofitament alimentari des de fa 20 anys, des que al 2002 va cedir un magatzem al Banc dels Aliments de Barcelona dins del seu recinte, perquè els majoristes poguessin lliurar els aliments excedentaris. En els últims anys, després d’un procés de  triatge, en aquest magatzem, ja es recuperaven unes 1.500 tones que es repartien entre persones vulnerables, a través d’entitats socials.

Ara amb el Foodback es pretén ampliar l’aprofitament alimentari i distribuir els aliments sobrants entre moltes més persones vulnerables.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa