El meló és un dels aliments favorits de l’estiu. Segons dades de Nutritienda, és la cinquena “fruita” que més consumeixen els espanyols, però el meló realment pertany a la família de les cucurbitàcees, per tant, es tracta d’una verdura, però familiarment es considera una fruita per l’ús que sempre se li ha donat. Va arribar al mediterrani al segle I i era símbol de luxe i abundància. El seu origen és incert ja que alguns l’atribueixen a l’Àsia i altres a l’Àfrica, però el que sí és clar és que hi havia representacions d’ell fa 4.400 anys en tombes egípcies.

Conté moltes vitamines i minerals que el fan un aliment molt recomanable per a la nostra salut. Entre elles destaca que és font de vitamina C, que contribueix al funcionament normal del sistema immune i protegeix les cèl·lules davant del mal oxidatiu. També destaca la seva aportació de potassi, un mineral que contribueix al funcionament normal del sistema nerviós i ajuda a regular la pressió arterial. Al costat de la taronja és una de les “fruites” amb major contingut en folats que contribueixen a la formació de les cèl·lules sanguínies i ajuden a disminuir el cansament i la fatiga. A més, té 28 calories per cada 100 grams, només aporta un 6% de sucres i és un dels aliments que més aigua conté, per la qual cosa és ideal per a mantenir una alimentació saludable.

Existeixen més de 850 espècies de meló i és present en el món sencer durant tot l’any, encara que l’època en la qual més es consumeix és en els mesos d’estiu gràcies al seu sabor refrescant, dolç i lleuger. El 92% del seu contingut és aigua de manera que es converteix en un gran aliat en els dies de més calor. No és fàcil saber triar un bon meló i a més “per a gustos els colors”, peerò els experts de Nutritienda donen uns consells per a saber com triar-los perquè no siguin un desastre:

Un meló | Pixabay
Un meló | Pixabay

1. Observar el seu aspecte
És important observar l’aspecte del meló, no ha de tenir abonyegadures, ni esquerdes i ha de tenir bona textura. És millor triar els que estan a la part de sobre ja que se suposa que s’han emportat menys cops, encara que realment això pot variar segons l’establiment.

2. Què tingui bon color
El color del meló per fora ha de ser una mica groguenc i no ha de ser brillant ja que significarà que no està llest per a prendre. El to, si és fosc és signe de maduresa, mentre que si és verdós és que no ha aconseguit el seu punt òptim. El millor és que el seu color sigui verd mitjà amb un petit to groguenc.

3. Fixar-se en el pes
Un altre dels punts clau per a triar un bon meló és el pes: davant d’una mateixa grandària serà millor el meló que pesi més ja que contindrà més aigua i serà més sucós.

4. La duresa és decisiva
En tocar un meló no ha de ser massa tou, ja que significarà que està passat. Per a saber si un meló està en l’estat òptim s’estreny un dels costats i l’altre costat es bombarà una mica.

5. El so buit és sinònim d’estar a punt

Per a saber la maduresa d’un meló es poden donar petits copets per a veure quin tipus de so emet. Si sona dur és que encara està verd, no obstant això, si sona buit i vibra és que el meló està al punt.

6. L’olor ha de ser dolça

Un altre consell per a saber si el meló està en perfecte estat és olorar-lo. On més es nota l’aroma és en el pèndol del meló (l’extrem oposat a la tija): si l’olor és dolça és que està llest per a prendre, no obstant això, si és una olor forta pot estar passat.

7. Les ratlles del meló són clau
Finalment, per a saber triar el meló més dolç és important observar les ratlles, si són concèntriques és que és un meló femella, per tant, més dolç. Els melons mascles tenen línies longitudinals d’extrem a extrem i tendeixen a no tenir la dolçor de les femelles. Aquests melons són més difícils de trobar ja que en molts casos es distribueixen a restaurants i llocs més exclusius.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa