Vadegust
Les maneres de treure-li tot el partit a la fregidora d’aire

Quan van aparèixer les fregidores d’aire calent es van anunciar com a fregidores “sense oli”, la qual cosa va generar molta expectació sobre com aconseguien fregir i també moltes esperances de poder menjar fregits sense greixos i, per tant, menys calòrics i aptes per cuidar la dieta. En realitat, la composició dels àcids grassos que s’usen per a fregir (com els olis d’oliva, gira-sol o altres llavors) és equilibrada i saludable, el problema és passar-se de quantitat, i la temperatura.

I amb les fregidores convencionals és cert que els fregits porten bastant oli, fins i tot encara que estiguin secs i cruixents. Però quan ens parlaven de les fregidores sense oli, en realitat no era correcte del tot: realment, és més ajustat denominar-les “fregidores d’aire calent” que “fregidores sense oli”, ja que també usen oli, però en molta menor quantitat, tal i com publica l’OCU.

Què és una fregidora d’aire?

Sorpresa! Les fregidores d’aire calent realment no fregeixen. En realitat, fan la mateixa funció que un forn de convecció. Però, realment què significa. Una fregidora d’aire transfereix la calor per convecció, però també per conducció i radiació. És a dir, parts de la paret de la fregidora que està en contacte directe amb l’aliment, es produeix una conducció de calor a l’aliment. I, d’altra banda, com la resistència de la fregidora emet calor, tot i que aquesta calor circula per tot l’habitacle a través de corrents d’aire, les parts més pròximes a aquesta resistència poden rebre transferència de calor per radiació.

Una fregidora d’aire | OCU

Funcionament de les fregidores d’aire

Recorda, aquestes fregidores sense oli no són tant “fregidores” com petits forns de convecció per aire calent. I, igual que passa amb els aliments que es fiquen en el forn, per a aconseguir millors resultats s’aconsella utilitzar una mica de greix. Les pròpies fregidores solen recomanar l’afegit d’una cullerada d’oli al que s’hagi de “fregir”.

És habitual usar aquestes fregidores per a cuinar aliments que acostumen a estar prefregits. Això escurça el temps de preparació i aconsegueix que el menjar quedi més apetitós, però el resultat no és tan lleuger com ho seria si es tractés d’aliments crus sense cap mena d’amaniment. Perquè et facis una idea: les bosses de patates congelades que ha analitzat l’OCU contenen aproximadament un 7% d’oli. I amb els aliments arrebossats o empanats passa igual; l’arrebossat i el tractament previ els afegeixen greixos.

Com fregir patates en la fregidora d’aire calent

El més habitual és utilitzar patates congelades que venen prefregides, però no hi ha problema en utilitzar patates crues, un aliment amb la injusta reputació de ser molt calòric. Això sí, si prefereixes fregir patates crues a la fregidores sense oli, millor que no tinguis pressa, el temps de preparació pot allargar-se i cal afegir una cullerada d’oli.

Una altra recomanació important si prefereixes utilitzar patates crues, és fer servir una reixeta especial per a tallar-les en bastons. D’aquesta manera les dimensions són menors i la temperatura arriba a l’interior de la patata adequadament. A més, i això és molt important, totes les patates queden de la mateixa grandària i es fan alhora. Si es tallen en trossos irregulars, les més petites començaran a cremar-se quan a les grans encara els falti una estona per a estar a punt.

Trucs per a usar bé la fregidora d’aire

Vols aconseguir els millors fregits? Busques treure-li el màxim partit a la teva fregidora d’aire calent? Posa en pràctica aquests trucs per a aconseguir unes bones fritades, saboroses i amb l’oli just. Alguns d’aquests consells serveixen també per a les fregidores amb oli, encara que les fregidores sense oli tenen peculiaritats:

  • Tria la capacitat adequada a les teves necessitats. Recorda que no per ser la fregidora voluminosa, pot fregir més quantitat d’aliment d’una sola vegada.
  • No sobrecarreguis la fregidora. El menjar queda pitjor i la càrrega excessiva pot obstaculitzar la circulació de l’aire i fer que l’aparell es sobreescalfi. Si els càlculs a ull no se’t donen bé, usa una balança de cuina per a complir amb les recomanacions del fabricant.
  • Agita el cistell perquè els aliments es reparteixin uniformement abans de començar a fregir. I igualment, recorda que la majoria dels models permeten extreure’l durant el funcionament, per a comprovar l’estat de la fritada i remoure els aliments.
  • Per ser una fregidora d’aire calent i no d’oli, no baixis la guàrdia. Les fregidores d’air, solen obtenir bons resultats en seguretat tèrmica, però durant el seu funcionament i manipulació, extrema la precaució amb les parts més calentes i la gent que pugui estar al teu voltant.
  • No torris massa les patates, perquè com més fosc sigui el seu color més probable és que s’hagi format acrilamida, una substància que convé evitar tot el possible.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa