Vadegust
La manera més correcta de conservar i manipular els ous

Els ous són una important font de vitamines i proteïnes d’alta qualitat. Per això convé menjar-ne sovint, de la manera que sigui. A la Unió Europea els ous tenen data de consum preferent però la seva correcta conservació i manipulació influeixen en la seva qualitat. Les recomanacions que cal seguir, en aquest sentit, són les següents:

  • No els retins abans de guardar-los a la nevera
  • Posa’ls en un lloc fresc i sec
  • Renta’t les mans abans i després de manipular ous
  • No mengis ous que estiguin trencats
  • Fes servir els ous després de la seva “data de consum preferent” només per a preparar plats completament cuinats o ous durs
Twitter European Food Information Council (EUFIC)

Significat dels números dels ous

Els números -i lletres- que porten escrits els ous a la closca donen molta informació al consumidor. El primer número de tots fa referència a la indicació de la forma de cria. Si és un 0 són de producció ecològica -que vol dir que les instal·lacions i condicions de cria són les mateixes que les de les gallines camperes, però l’alimentació es realitza amb pinso provinent de l’agricultura ecològica-. Si és un 1 vol dir que són de producció campera, és a dir, que les granges disposen d’instal·lacions que permeten a les gallines l’accés ininterromput i durant tot el dia a espais a l’aire lliure coberts de vegetació, respectant un espai mínim per gallina.

Si en els ous hi apareix un número 2 vol dir que són de terra, és a dir, que les gallines es mouen lliurement dins del galliner, en el qual tenen menjar i aigua. I en el cas que surti un 3 són de gàbia, el que vol dir que les gallines es crien en gàbies, on disposen d’un espai suficient, amb niu, jaç, menjadora i abeurador. A més, es facilita la recollida higiènica dels ous.

Les dues segones lletres indiquen el país de producció dels ous. Seguidament, s’hi poden llegir dos números que assenyalen la província de la granja, i els tres següents mostren el municipi d’aquesta granja. Els cinc últims números són la identificació pròpia de la granja.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa