Vadegust
Aquesta és la manera correcta de tallar una ceba

Tots tenim dubtes a l’hora d’haver de tallar una ceba, ja que és un aliment que s’empra a diari en pràcticament qualsevol recepta de cuina. El major problema quan s’ha de tallar una ceba són les llàgrimes: en contacte amb l’aire, les cebes alliberen un irritant anomenat òxid S, que provoca cremor i molèsties als ulls.

Per evitar aquest moment, és important no tallar mai la ceba en rodanxes: el cor central de la ceba és el que deixa anar l’irritant i, per tant, és preferible tallar-la per la meitat, pelar-la, treure-li l’arrel per a minimitzar les llàgrimes i després procedir a tallar-la en tires, o com es vulgui.

Una ceba tallada | Pixabay
Una ceba tallada | Pixabay

Però hi ha un altre dilema en relació a les cebes: s’ha de rentar o no la ceba abans de tallar-la? Segons publica ‘Ok Diario‘, en general, la regla que s’aplica és senzilla: qualsevol verdura que tingui pell o pela està protegida dels gèrmens comuns, per la qual cosa no s’ha d’esbandir la ceba sota l’aigua.

Encara que alguns microbis penetren en la ceba a través de la pela quan la tallem per al primer tall, la contaminació és gairebé insignificant. Per aquest motiu, no caldria mullar o rentar les cebes una vegada les hem pelat sempre que les vulguem fer servir per a cuinar, i no crues.

La manera de procedir en fregir o coure les cebes, potser per a un sofregit ràpid o una sopa calenta, evita qualsevol intoxicació alimentària per presència de gèrmens ja que aquests s’eliminen a causa de la calor. Però en canvi, cal anar amb compte si la ceba s’utilitza crua, per exemple en una amanida o en un entrepà farcit d’hamburgueses i salses. En aquest cas, la precaució mai està de més i és bo rentar-la abans de tallar-la.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa