Vadegust
La coradella, un plat per superar les manies

Pulmons, cor, fetge i sang de xai. Potser costa de creure, però aquests són els ingredients principals d’un plat que ha guanyat reconeixement gastronòmic els darrers anys: la coradella. A més, aquest plat típic de Molins de Rei és el protagonista d’una de les fires més antigues de Catalunya, La Fira de la Candelera, que aquest any celebra els seus 169 aniversari.

Molins de Rei ha estat des de fa segles una cruïlla de camins per anar a diferents poblacions del país i punt de trobada de comerciants i traginers. És per aquest motiu que l’any 1852 es va celebrar en aquest indret la primera Fira de la Candelera i que s’ha mantingut fins a dia d’avui. Precisament en aquesta fira neix la coradella, un esmorzar de forquilla que antigament gaudien els traginers per agafar força abans de les seves llargues jornades de feina. Aquest costum està tan arrelat a Molins de Rei que després de 169 anys segueix preparant-se coradella per esmorzar a desenes de restaurants d’aquest municipi del Baix Llobregat durant els dies que emmarca la Fira.

La coradella ha guanyat interès gastronòmic gràcies a l’impuls que s’ha fet des de l’Ajuntament i als esforços de la Fira per donar a conèixer aquest plat tradicional. De fet, l’any 2018 la coradella va guanyar el concurs Plat favorit dels Catalans. Però, tot i això, s’ha de reconèixer que sorprèn la popularitat que ha adquirit quan el cert és que avui dia hi ha una gran majoria de gent que rebutja el consum de menuts, sobretot pel que fa a les vísceres més grans com són el cor i els pulmons amb els quals està compost aquest plat. 

El xef del Bar Diana, German Puiggarí, va ser el responsable de la recepta guanyadora al concurs Plat favorit dels Catalans l’any 2018. Puiggarí ha reconegut a Vadegust que quan li van proposar representar Molins de Rei amb un plat de coradella no veia possible guanyar. Per ell va ser tota una sorpresa. “Sincerament, penso que el plat en sí va tenir poc èxit. El que va triomfar va ser el moviment de tota la gent de Molins que va voler participar per donar a conèixer aquest plat típic. Per exemple, quan vam participar competíem contra el rossejat del Delta de l’Ebre que, vulguis o no, és un plat molt més popular i que pot agradar a tothom. El nostre és un plat de menuts: té cor, pulmons… això és molt més difícil. Va ser el poble que s’hi va bolcar, més que el plat en sí”, ha explicat Puiggarí. Com ha afirmat el xef, a molta gent li fa angúnia menjar menuts i ell mateix ha admès no ser-ne massa entusiasta: “No és el plat que més m’agrada del món, però al final m’he acostumat.”

Però llavors perquè se segueix preparant aquest plat any rere any amb tant entusiasme? El xef del bar Diana es mostra contundent quan afirma que és perquè no volen perdre els orígens d’una de les fires més antigues que existeixen a Catalunya. “Jo crec que la màgia que té aquest plat és que no el pots trobar tot l’any, sinó que només el pots menjar uns pocs dies en el marc de la Fira. Hi ha gent que espera l’ocasió amb moltes ganes i que van a la Fira només per esmorzar coradella. Per això crec que no es perdrà aquesta tradició i espero que així sigui”, ha expressat Puiggarí.

Amb la intenció de promoure el consum d’aquest plat a la Fira de la Candelera se celebra cada any un concurs de coradella, en el qual Puiggarí ja ha participat tres cops. El 2018 va guanyar i els dos anys següents ha estat l’accèssit. Per ell, el secret d’una coradella de concurs és utilitzar producte de proximitat i, a l’hora de preparar-la, trossejar els menuts ben petits. D’aquesta manera es fan menys visibles i la barrera psicològica que comporta menjar-ne es trenca.

Així també, des de la regidoria de la Fira hi han hagut diverses iniciatives perquè aquest plat guanyi popularitat entre la gent més escèptica. Una d’elles és el concurs de coradella innovadora. El guanyador d’aquesta edició ha estat el nouvingut restaurant Ritual, amb una croqueta de coradella amb un nucli d’allioli líquid. “Volíem fer una cosa innovadora i alhora ser molt respectuosos amb la tradició, ja que la coradella és un plat que està molt arrelat a Molins de Rei. A més, la cuina al nostre restaurant és molt tradicional i volíem representar això també. Per això vam idear una croqueta, que també és una cosa molt tradicional, a la que li vam donar un punt d’innovació”, ha explicat a Vadegust el cap de cuina del restaurant Ritual, Àlex Muñoz.

Muñoz és de Barcelona i reconeix que mai havia provat la coradella abans de preparar-se pel concurs. “És un plat complicat perquè porta pràcticament tot el que és l’interior del xai. És una cosa que t’agrada o et fa angúnia. Al final, has de ser obert de ment, tastar-ho i veure si t’agrada o no. Al restaurant no tots són entusiastes dels menuts, però tots hem tastat la coradella i a tots ens ha agradat el resultat, això és el que importa. És un plat que realment és molt interessant i molt saborós”, constata el cap de cuina del restaurant Ritual.

“Crec que vam aconseguir una recepta per a tots els públics, fins i tot per aquells que potser poden ser una mica reticents a l’hora de menjar menuts. És una manera de camuflar una mica el producte i d’introduir a la gent a tastar aquest plat”, afegeix Muñoz.

A més, amb la idea de trobar una versió més apetitosa d’aquesta recepta tradicional i de crear un producte molinenc amb projecció exterior, l’any 2018 es va crear un embotit de coradella. Segons Sergi Gil, director comercial de la carnisseria Gil-Cardús, productora i distribuïdora d’aquest embotit, va tenir tant èxit que durant les fires de 2018 i 2019 es van vendre quasi 5.000 quilos d’aquest embotit arreu de Catalunya.

“Molta gent quan sap què és la coradella li fa cosa menjar-ne. Per exemple, amb la botifarra negra, si tots sabéssim el que porta potser no en menjaríem perquè porta sang i els menuts del porc. Per això vam pensar fer-la en forma d’embotit, ja que és una manera més amable de menjar aquest plat”, revela el xef del restaurant L’Àpat, Joan Fernández, qui va tenir la idea darrere aquesta innovadora creació.

Però tot i l’èxit que va tenir el producte, Fernández i Gil avisen que aquest any no tenen la intenció de produir-ne més per discrepàncies dins del grup. “Nosaltres ho vam fer com a favor pel poble perquè ens l’estimem, però guanys i beneficis no n’hem tingut cap. No ho vam fer per interessos personals,” assegura Gil.

De tota manera, el xef de l’Àpat afirma que s’unirà a la resta de restaurants que serviran coradella tota la setmana. Per ell, el secret d’una bona coradella “és fer servir producte de qualitat i, sobretot, posar-li amor, fer-ho amb ganes i fer-ho de gust“.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa