Vadegust
Lluç congelat: quins són els millors?

Els peixos ultracongelats van guanyant adeptes a poc a poc per la seva comoditat i preu. Però la gran pregunta és: són una alternativa al fresc? L’OCU ha volgut sortir de dubtes analitzant 20 marques, 14 de filets sense pell i 6 de lloms de lluç congelat. I ha comprovat que:

  • L’etiquetatge és correcte. Tots els productes recullen la informació obligatòria.
  • Pes adequat. Després d’eliminar la capa de setinat que protegeix el peix del fred, el pes de les peces analitzades compleix amb els marges que estableix la normativa.
  • Encara que no presenten defectes greus, sí que és habitual la presència de restes de pell, peces desflecadas o coàguls. No obstant això, destaca l’absència d’espines.
  • El processament i la ultracongelació de tots els filets i lloms s’han realitzat de manera adequada, garantint la frescor i higiene dels lluços. Són frescos i nets.
    Sense contaminació, additius ni paràsits. No s’han trobat metalls pesants com el mercuri, tampoc fosfats ni anisakis.
  • Preus assequibles. El preu mitjà dels lluços de l’estudi és de 8,86 euros/kg. Triant un producte de marca blanca davant de productes de primeres marques, podem estalviar un 53% en el cas de filets i un 42% en lloms.

A aquests resultats cal afegir l’anàlisi de les característiques sensorials dels productes realitzat per tres experts. Han valorat l’aspecte, color i olor de les peces en cru, a més del sabor i la textura després d’un cuinat en microones. Tres lluços han estat guardonades com a Compra Mestra i dues són, a més, Millors de l’Anàlisi.

Lluç fresc o congelat?

Tant en la seva versió fresca com ultracongelada, el lluç és el peix preferit pels consumidors espanyols per davant del salmó o el bacallà. En relació a les opcions a l’hora de comprar-la, trobaràs diverses en el mercat que depenen del seu origen i mètode de captura. Aquesta informació ha de quedar visible en les peixateries que les venen fresques i en els etiquetatges dels productes ultracongelats.

Si vols el lluç fresc de peixateria

La majoria pertany a l’anomenat lluç europeu, una espècie de gran qualitat, amb una carn ferma i sucosa. Es captura amb xarxes d’arrossegament en aigües del Gran Sol, un calador a l’oest de les illes britàniques. La Unió Europea vol prohibir aquest mètode de pesca perquè danya el medi marí i provoca estrès en els peixos, a més de que la carn d’uns es colpeja amb la d’uns altres, disminuint la seva qualitat. Una altra forma de captura menys agressiva és el palangre, un sistema d’hams submergits que no perjudica el medi marí i evita que les peces s’espatllin.

Una altra varietat de lluç europeu és la coneguda com a lluç de punxo. Es pesquen una a una amb ham a la costa del Cantàbric, un mètode que evita danys en la carn del aninal i que fa que a les poques hores de la seva captura poden arribar al consumidor amb totes les seves propietats. Tot això encareix el seu preu, però són la de major qualitat.

Si compres el producte ultracongelat

Acostumen a ser espècies no europees capturades pel mètode d’arrossegament i processades (filetejades) i congelades en origen. Normalment procedeixen de les costes de Namíbia i Sud-àfrica, es coneixen com a lluços del Cap, la seva carn és més tova que les europees i són les que més abunden en els nostres lineals d’ultracongelats. 16 de les 20 mostres de l’estudi, setze procedeixen d’aquesta zona de pesca. Altres vegades són lluços que procedeixen de les costes de l’Argentina o Xile.

En anteriors estudis de lluç congelat realitzats per l’OCU no s’han trobat diferències significatives tenint en compte el seu origen. En línies generals són productes de menor qualitat i preu que els lluços europeus i els de punxo, però igual de saludables.

Lluç en una peixateria | Europa Press

Fresca i congelada: el mateix valor nutricional

El lluç forma part dels denominats peixos blancs o magres. És un aliment molt saludable:

  • Baix contingut gras, inferior a 2g/*100g de porció comestible.
  • Baix contingut calòric, al voltant de 65 calories.
  • Font d’omega 3.
  • Ric en proteïnes completes i d’alt valor biològic.
  • Posseeix diferents vitamines, destacant la D i les del grup B (B1, B2, B3, B9, B12).
  • En relació als minerals, és molt bona font de iode, seleni i fòsfor i bona d’uns altres com a ferro, potassi i magnesi.

Tant fresc com congelat, és un aliment proteïc, pobre en greixos i només amb la sal d’aquests productes que naturalment es troba present en la carn del peix. Els nutricionistes recomanen consumir peix entre tres i quatre vegades per setmana i el lluç no pot faltar entre ells.

Lluç congelat: tot a favor

Les qualitats nutricionals dels lluços congelats són les mateixes que les del peix fresc, ja que aquest procés de conservació es realitza normalment en els propis vaixells de pesca, amb equips que garanteixen el manteniment dels nutrients.

Encara tens dubtes? Apunta aquests quatre motius més per a optar pel lluç congelat:

  • Es venen nets i això en el cas del lluç és important, perquè al voltant del 20% dels frescos és desaprofiten (budells, cap i espina).
  • Es comercialitza en porcions adequades per a la seva elaboració i consum.
  • El producte està disponible en diferents peces, com ara filets, lloms, rodanxes, ventresques i fins i tot cocotxes. Aquesta versatilitat permet adaptar-la a la quantitat de receptes que la inclouen entre els seus ingredients.
  • Són més econòmiques que les fresques i es poden trobar a bon preu.

Lluç de qualitat per menys de 7 euros/kg

L’anàlisi de l’OCU revela que alguns dels millors lluços congelats presenten també un preu molt competitiu, un fet molt de valorar en un moment de preus disparats com l’actual: és possible comprar productes de bona qualitat per menys de 7 euros el quilo, com és el cas dels filets congelats del Cabo sense pell de Carrefour, Filet d’Aldi o el filet de lluç del Cabo d’El Corte Inglés.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa