Un estudi de la Universitat de Granada ha provat les propietats antioxidants i antiproliferatives contra el càncer colorectal de tres tipus de plantes: la xirimoia -molt habitual en la Costa Tropical de Granada-, la moringa i la mashua.

El científic del Centre d’Investigació Biomèdica Marco Fuel Herrera, que encapçala aquest estudi, és d’origen equatorià i va obtenir les llavors d’aquestes espècies a l’Equador, on són comunes, i les va conrear en els laboratoris de la UGR per a realitzar la investigació, que es va iniciar amb l’extracció dels compostos importants de les plantes gràcies a l’ús d’etanol.

L’estudi ha avaluat la capacitat d’inhibició del creixement i de proliferació de les cèl·lules tumorals antioxidants en línies cel·lulars de càncer colorectal, també la capacitat de prevenir danys en les cèl·lules normals, és a dir, no canceroses.

La investigació demostra que els compostos beneficiosos que són part de la xirimoia, la moringa i la mashua són capaces d’eliminar, a dosis baixes i en cultiu cel·lular, fins al 50 per cent de les cèl·lules cancerígenes. A més, aquests compostos potencien l’activitat del fàrmac 5-fluorouracil, que és el més utilitzat en l’actualitat contra el càncer colorectal.

Mashua | Pixabay

La medicina tradicional és altament utilitzada a l’Equador pel seu valor cultural i pels beneficis que pot oferir, però encara es desconeixen els mecanismes amb els quals actuen els diferents compostos de les plantes”, explica l’investigador.

Per aquest motiu, l’estudi s’ha realitzat amb dues llavors i un tubercle de plantes que són àmpliament conreades en terres equatorianes. Aquest tipus d’investigacions pretenen dilucidar incògnites relacionades amb les propietats beneficioses que tenen moltes plantes, el consum de les quals és persistent i elevat entre la població.

“A futur, el treball realitzat a la UGR incentiva el desenvolupament d’investigacions ‘in vivo’ i d’estudis clínics que podrien presentar resultats sorprenents i convertir-se en noves opcions terapèutiques que utilitzin les propietats beneficioses d’aquestes espècies”, conclou Marco Fuel Herrera.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa