Vadegust
Les pedregades de dissabte a la tarda deixen danys en l’agricultura a les Garrigues i l’Urgell

Les pedregades que van caure dissabte a la tarda al pla de Lleida han deixat danys en cultius a les Garrigues i l’Urgell. Van descarregar de forma molt localitzada i amb pedra de diferents mides en funció de la zona. Les Borges Blanques, els Omellons, Bovera o Juncosa són alguns dels municipis garriguencs afectats. A la capital de comarca, han malmès pera i poma que s’havia de començar a collir aviat. A les Garrigues, també s’ha vist afectada l’olivera, i en menor mesura a l’ametller, segons Asaja Lleida. En el cas de l’Urgell, la pedra va caure en poblacions com ara Maldà o Verdú, amb danys sobretot en vinya. També va fer acte de presència però de mida petita i barrejada amb aigua a la zona del nord oest del Segrià com és el cas de Soses.

Des d’Asaja Lleida han explicat que les pedregades van ser localitzades amb la qual cosa en algunes poblacions van afectar algunes explotacions mentre que altres finques del mateix municipi no es van veure afectades. En les pròximes hores es podrà començar a fer una valoració més acurada dels danys, segons han indicat des d’aquesta organització agrària.

De la seva banda, el cap de la sectorial de la fruita dolça de JARC, Sergi Balué, ha assenyalat que les pedregades han afectat de forma localitzada i un dels municipis que més danys ha sofert en fruita dolça ha estat les Borges Blanques, sobretot en pera i poma. També té constància de danys a la comarca de l’Urgell, sobretot en vinya, mentre que una altra tempesta amb aigua i pedra també ha malmès fruita dolça, tant de llavor com de pinyol, en municipis del Segrià com és el cas d’Alguaire i Almenar.

Un pagès de les Borges Blanques, Ramon Aliso, ha explicat que dimarts havien de començar a collir una finca de pera Blanquilla. “Està al punt de sucres i de fermesa i ara una part important s’haurà de destinar directament a fer sucs”, ha lamentat. “És un desastre però per sort només ens ha agafat aquesta finca però de la cooperativa hi poden haver, al menys, uns 300.000 quilos afectats”, ha indicat Aliso. En aquest sentit, ja ha començat a sulfatar els arbres per tal que se cicatritzin les ferides que han patit els fruits.

Finalment, el responsable de JARC també ha reclamat a Agroseguro que agilitzi els peritatges a les finques tenint en compte que algunes estaven collint o havien de començar a fer-ho en les pròximes setmanes o dies per tal que “els pagesos puguin entrar i salvar el màxim de la collita.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa