Vadegust
Les germanes cuineres de Vicente Molina Foix salten de l’audiollibre a la novel·la amb Anagrama

Anagrama acaba de publicar la novel·la de Vicente Molina Foix (Elx, 1946) ‘Las hermanas Gourmet’. El nou llibre de l’autor valencià és de fet una adaptació al paper de la història seriada que va publicar l’any passat en format d’audiollibre a la plataforma Storytel (en 10 capítols de 45 minuts cadascun, on l’actriu Irene Montalà portava el pes de la narració). En el seu retorn a la ficció després de la biogràfica ‘El joven sin alma’ (2017), Molina Foix explica la història de quatre germanes cuineres d’un restaurant de luxe que, no obstant això, tant serveixen importants clients com persones necessitades. La faula i el thriller, així com el gust per la gastronomia, es combinen en una novel·la farcida de misteris familiars i també polítics.

Vicente Molina Foix ha presentat la novel·la a Barcelona aquest dimarts, acompanyat per l’editora d’Anagrama Silvia Sesé. La responsable de l’editorial opina que l’obra és un tot un “divertimento” per part de l’autor, un “festival literari” que combina i condensa gèneres i recursos literaris, tant “exhuberant” com la família que retrata.

Foix ha admès que s’ha divertit molt escrivint-la, però no pas que hagi volgut fer una novel·la “divertida” pel lector. L’escriptor ha reconegut que el format audiollibre va condicionar l’escriptura, en el sentit de centrar la narració en una sola veu, la d’una de les quatre germanes protagonistes. En canvi, ha admès que no va acabar “d’escoltar” totes les entregues de la seva pròpia radionovel·la.

‘Las hermanas Gourmet’ és una “novel·la de novel·les”, ha dit, on conflueixen els misteris i els “patiments” de la família –molt lligats a la història “dels grans desplaçaments del segle XX”- i els plats i moments memorables al restaurant que regenten. Un local situat en un indret del Mediterrani, sense concretar, però fàcilment identificable amb l’entorn del Delta de l’Ebre, tal com ha reconegut l’autor.

Molina Foix ha expressat també que li venia de gust representar tot un món femení, el del “petit imperi” que han creat les germanes amb el seu restaurant. I de fer-ho, per primer cop en la seva obra literària, a través d’una veu femenina. I de jugar amb el caràcter efímer dels exquisits plats (per a rics i pobres) que se serveixen en aquest restaurant, un generador de “faules” narratives, d’històries que es fan i es desfan ràpidament. “M’agrada crear aquest món encantat”, ha exposat el valencià.

La novel·la inclou elements de thriller polític lligat a la història del segle XX, i hi apareixen qüestions com l’espionatge industrial (al seu restaurant), les relacions amoroses que afecten les germanes, i temes socials com la immigració clandestina. Molina Foix fins i tot ha avançat que el llibre s’estructura en dues parts diferenciades, amb un gir narratiu “inesperat” a la segona.

Portada de la novel·la ‘Las hermanas Gourmet’, de Vicente Molina Foix

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa