Vadegust
L’activitat pesquera pot afectar negativament les dinàmiques de les poblacions de peixos

Un estudi de l’Institut de Ciències del Mar i el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals alerta que l’activitat pesquera pot alterar negativament les dinàmiques de les poblacions de peixos. Concretament, la investigació indica que la pesca pot arribar a disminuir la tendència a formar moles de peix, fet que dificultaria la detecció i captura per part dels pescadors i perjudicaria l’ecologia d’aquestes espècies. L’equip científic ha conclòs que aquesta tendència, que afecta molts tipus de peixos, pot tenir efectes socioeconòmics negatius per al sector pesquer comercial i recreatiu. Amb aquest estudi, els impulsors del projecte esperen poder obtenir coneixement que els permeti entendre millor aquests canvis de comportament.

Una gran part d’espècies, des de petits peixos fins a les tonyines, es mouen en moles per tal de minimitzar el risc de depredació, adquirir recursos més fàcilment i transmetre informació entre ells de forma més eficaç. Aquesta dinàmica beneficiava els sector pesquer, ja que els facilitava la caça. Ara, els resultats de l’estudi conclouen que el canvi en les dinàmiques d’aquests grups pot afectar negativament aquest sector econòmic. Els investigadors també alerten que l’activitat pesquera pot afavorir l’eliminació selectiva de fenotips i l’alteració de les xarxes tròfiques marítimes, fet que perjudicaria encara més la formació de moles.

Finalment, l’estudi conclou que els canvis en el comportament col·lectiu d’aquestes espècies poden proporcionar un avantatge evolutiu que els permeti adaptar-se a la pesca intensiva i ser menys vulnerables a les arts pesqueres. A la vegada, però, això podria disminuir la seva capacitat de reaccionar adequadament a depredadors naturals; una situació que, segons els investigadors, ja succeeix al Mediterrani.

Amb els resultats preliminars de l’estudi, l’equip científic espera poder analitzar amb més profunditat l’impacte de la pesca sobre les poblacions de peixos per tal de millorar els processos de gestió pesquera i comprendre millor les dinàmiques d’agrupament d’aquestes espècies.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa