Vadegust
Làctia tanca les portes als productors de llet d’Osona

Els productors de llet d’Osona s’han trobat amb les portes tancades de la central de Làctia de Vidreres (Selva) aquest dilluns al matí. El motiu és que l’empresa lletera no accepta una clàusula del nou contracte amb els productors. Els ramaders han afegit al document que accepten el preu “per necessitat” i deixen constància que el preu “no cobreix els costos de producció”. Els ramaders produeixen habitualment 7 cubes de 25.000 litres cada una d’elles a la setmana. Ara, ja busquen alternatives per vendre la llet a una altra empresa. Des del sector avisen que el problema el tenen amb totes les distribuïdores perquè les marques blanques fixen un preu massa baix.

Els ramaders d’Osona han portat aquest dilluns al matí 50.000 litres de llet a l’empresa Làctia, que s’encarrega de distribuir el producte a Mercadona sota la marca blanca. Els dos camions, però, s’han trobat amb la tanca abaixada i tal com han arribat, han hagut de recular. El primer d’ells ha estat a primera hora, sobre les vuit del matí. El segon ha estat a dos quarts de dotze.

L’empresa s’ha negat a comprar-los la llet perquè no accepten l’afegitó que els ramaders osonencs han afegit al nou contracte que tenen amb la distribuïdora amb seu a Vidreres. En aquest cas, el contracte estipular pagar dos cèntims més del preu estipulat fins ara. Tot i així, els productors han volgut incloure una frase en què deixi constància que accepten el preu “per necessitat” tot i ser conscients que aquest preu “no cobreix els costos de producció”, tal com posa literalment l’afegitó.

El director general de la Cooperativa Plana de Vic, Daniel Bassas, ha detallat que ara hauran de buscar alternatives per vendre la llet. La cooperativa venia fins ara set cubes de 25.000 litres cada una d’elles a la setmana. Ara, si Làctia no els compra aquesta llet, buscaran vendre-la a altres punts de l’Estat. També es plantegen exportar-la en països com ara Itàlia o França.

Bassas ha detallat que l’afegitó en el contracte “defensa” el que fixa la normativa estatal de la cadena alimentària. El director general ha recordat que la llei diu que “no es pot vendre un producte per sota del preu de cost” i els contractes que estaven signant amb Làctia, no es compleix aquesta condició. Per això volien deixar per escrit que acceptaven el preu per “seguir amb el dia a dia de les explotacions”.

Un problema generalitzat

El president de la Cooperativa Plana de Vic, Vicenç Fabré, ha afirmat que el problema no és només amb Làctia (intermediària de Mercadona), sinó que el problema es repeteix amb totes les distribuïdores de marca blanca de la resta de cadenes de supermercats. Fabré ha assegurat que si el preu del litre de llet ronda els 60 cèntims, això vol dir que “és impossible que els ramaders cobrim les despeses” que implica produir un litre de llet. “Totes les distribuïdores juguen al mateix joc i l’únic que fa és arruïnar el sector”, ha afegit el president de la cooperativa.

De fet, la diferència de preu entre un litre de llet de marca blanca a l’estat espanyol amb supermercats com ara a França és abismal. Mentre a l’Estat les cadenes posen la llet a la venda per uns 58 cèntims al litre, a França es ven per 98. Això vol dir pràcticament el doble de preu. Fabré ha recordat que els “costos de producció” entre les explotacions de França i les de Catalunya són similars i permet veure que els ramaders nacionals no tenen marge de benefici.

Vicenç Fabré també ha incidit en què el preu del litre de llet “fa anys” que no ha canviat, mentre que els costos de producció han augmentat, sobretot en els últims anys. Per això considera que la guerra sobre el preu de la llet és un “problema estructural” dels últims 20 anys i els ramaders han vist com el marge de benefici cada vegada es reduïa fins a arribar a tenir pèrdues.

Si bé els estudis calculen que un ramader hauria de cobrar uns 40 cèntims per cobrir les despeses, Làctia proposava pagar-los 34 cèntims (dos cèntims més que en l’anterior contracte) per litre en el nou contracte que no han acabat acceptant per l’afegitó dels ramaders.

Unió de Pagesos demana el suport dels consumidors

Per resoldre la situació, des d’Unió de Pagesos demana que els consumidors comprin els productes “de prop de casa” i que siguin conscients del “valor” de cada producte. “No pot ser que un litre de llet valgui menys que un litre d’aigua”, ha remarcat el coordinador nacional d’Unió de Pagesos, Joan Caball.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Tano a agost 02, 2021 | 19:42
  Tano agost 02, 2021 | 19:42
  Ni làctia, ni merdadona. A fer punyetes.
 2. Icona del comentari de: uno que vive en Tabarnia a agost 02, 2021 | 22:22
  uno que vive en Tabarnia agost 02, 2021 | 22:22
  nois, dons ja sabeu que fer, als supers a fer punyetes
 3. Icona del comentari de: Pep a agost 02, 2021 | 22:28
  Pep agost 02, 2021 | 22:28
  Encara hi ha gent que compra al mercadona... ? així se us s'enfonsés la vostra economia familiar ... després vèieu les coses des d'una altra perspectiva.
 4. Icona del comentari de: Gonzalo a agost 03, 2021 | 00:33
  Gonzalo agost 03, 2021 | 00:33
  Al menos tendrán leche para pasar todo el mes de agosto, estos tractorianos.... jajajajaajajajja!!!!! Lo dicho...hay que señalar y aislar a toda esta banda de laZisnaZis. Bravo Mercadona!!!!
 5. Icona del comentari de: Jordi a agost 03, 2021 | 06:48
  Jordi agost 03, 2021 | 06:48
  Ja fa molts anys que no hi poso els peus a Mercadona, i de llet compro Llet Nostra.
 6. Icona del comentari de: Gironí. a agost 03, 2021 | 08:47
  Gironí. agost 03, 2021 | 08:47
  Jo la compro de Campllong, que ve a ser el mateix. I a Mercadona no hi he posat mai els peus i me'n guardqaré prou de fer-ho.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa