Vadegust
La vainilla, un producte susceptible de molts fraus

La vainilla és una de les espècies més estimades i valuoses. S’ha utilitzat des de l’antiguitat, i avui dia és un ingredient indispensable en la cuina i la rebosteria. Però no tot el que es ven com a vainilla ho és realment.

La vainilla, Vanilla fragans, és una espècia de la família de les orquidàcees. A més de la bonica flor pròpia de la família, el que s’aprecia és el fruit, en forma de beina, la polpa de la qual té un gran sabor i aroma, el que converteix a la vainilla en un molt valuós ingredient a la cuina, majoritàriament en l’elaboració de plats dolços, flams, galetes, bescuits… Però també té altres usos, com en la indústria del perfum, per exemple.

Vainilla | OCU

Massa fraus

Segons avisa l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), la vainilla, com altres espècies, és un producte valuós, i consegüentment, està exposat a fraus i enganys.

Madagascar és el principal productor de les orquídies de les beines de les quals s’extreu la vainilla, el que el converteix en el primer productor. Tot i això, diverses dificultats climàtiques i socioeconòmiques en aquest país han afectat la producció de vainilla. El resultat ha estat un augment de preu considerable en aquest producte, un terreny adobat per al frau.

A França, la Direcció General de la Competència, Consum i Repressió de fraus ha comprovat que els enganys per a fer passar per vainilla natural el que no ho és estan a l’ordre del dia. Després de tres anys d’investigació, han arribat a la conclusió que no només ha crescut el frau en la vainilla, sinó que afecta tant els productes aromatitzats, com a les pròpies beines de vainilla.

Vainilla | Pixabay
Vainilla | Pixabay

Una completa investigació

S’han investigat tot tipus de productes de vainilla, des de beines a extractes i aliments amb sabors de vainilla que declaraven utilitzar extracte natural de vainilla així com concentrats. Es van analitzar 22 mostres i van arribar a la conclusió que una de cada quatre mostres de vainilla incomplia la normativa.

Quins són els problemes?

Algunes eren mostres de beines de vainilla gastades, que ja s’havien utilitzat per a extreure l’aroma i sabor… i ara es “reutilitzaven” després de submergir-les en un líquid amb olor i sabor de vainilla però d’origen sintètic. Es recorre a vainilla sintètica o vainilla produïda per processos biotecnològics en comptes d’extractes naturals de vainilla.

A més, s’utilizen caramel per a donar-li color als extractes de vainilla que no contenien vainilla natural.

És evident que, la pujada de preu del producte en origen ha donat lloc al fet que proliferin aquestes pràctiques fraudulentes.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa