Vadegust
La recollida de cirera dona el tret de sortida a la segona campanya de la fruita amb pandèmia

La segona campanya de la fruita amb pandèmia ha començat fa una setmana amb la recollida de la cirera. Un productor de Seròs (Segrià), Oriol Teixidó, reconeix que afronten la temporada “una mica més tranquils que l’any passat” però “pendents de si fan cribratges massius o ens vacunen a tots els treballadors del camp”, una reivindicació dels agricultors i dels alcaldes del Baix Segre que, de moment, Salut no atén. Mentre els vaccins no arriben, a la finca de Teixidó segueixen les recomanacions sanitàries de “mans, distància i mascareta”, explica, i espera acabar la campanya com l’any passat, amb cap contagi. “Tot i així el risc existeix i estem amb por del que pugui passar”, assegura.

Teixidó calcula que enguany minvarà una mica la producció de cirera però on afectarà més, ha dit, serà a la fruita de pinyol, com l’albercoc, el paraguaià i el préssec, que calcula que es reduirà entre un 30% i un 40% a causa de la glaçada del març. És per això que tant ell com la resta de productors del Baix Segre necessiten “menys treballadors”. A la finca de Teixidó, per exemple, mentre que l’any passat hi van treballar 70 persones enguany ho faran només 40.

Pel que fa al perfil dels treballadors, Teixidó va haver de contractar l’any passat persones noves ja que els habituals, la majoria estrangers, no van poder viatjar fins a Seròs per les restriccions de la covid-19. Enguany, sí que ha pogut contractar els treballadors habituals procedents de Rumania, Marroc o Argèlia.

El dia a dia és similar a l’any passat. “Van tots amb mascareta i quan cullen ho fan separats per les files“, explica Teixidó, que destaca que l’any passat va anar bé, ja que no van tenir cap contagiat i espera que enguany vagi igual de bé. Tot i això demana vacunes “com més aviat millor”. “Tot i que ja anem tard”, lamenta.

Pel que fa la cirera, la campanya, diu, “ha començat malament”. Es va iniciar la setmana passada i amb les pluges es va esberlar molt fruit. Ara, però, amb la pujada de temperatures ja està sortint cirera de qualitat, explica. Teixidó espera que no torni a ploure amb ganes i es pugui mantenir gairebé tota la collita. Pel que fa als preus, afegeix que “de moment acompanyen i són similars als de l’any passat”. “Esperem que es mantinguin els preus perquè qui tingui fruita pugui viure d’això”, afegeix.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa