Vadegust
JARC i COAG demanen revisar tots els contractes de compravenda de llet entre ramaders i indústria

JARC i COAG demanen revisar tots els contractes de compravenda de llet entre ramaders i indústria. Les organitzacions traslladaran aquest dimarts a la directora de l’Agència d’Informació i Control Alimentaris (AICA), Gema Hernández, la importància d’aquesta mesura per complir amb l’establert en la Llei de Cadena Alimentària. Recorden que la normativa obliga a negociar un preu per sobre dels costos de producció. L’últim informe de l’AICA recull 37 sancions per incompliments en aquest sentit. JARC i COAG consideren que la pujada de dos cèntims per litre anunciada per algunes indústries “es queda curta” per cobrir l’augment dels costos de les matèries primeres per a alimentació animal (+26% en un any) i l’increment de la factura elèctrica.

El responsable del sector lleter de COAG, Gaspar Anabitarte, reclama que “els preus cobreixin els costos de producció i que es compleixi amb la Llei de millora de la Cadena Alimentària”. L’últim informe de l’Agència d’Informació i Control Alimentaris (AICA) recull 37 sancions per incompliments en aquest sentit, remarca. “Quan es detecti qualsevol tipus d’il·legalitat en els contractes cal denunciar-lo”, afirma Anabitarte.

JARC i COAG assenyalen que la pujada de dos cèntims per litre anunciada per algunes indústries “es queda curta” per cobrir el “significatiu augment dels costos” a conseqüència de l’augment de preus de les matèries primeres per a alimentació animal i l’increment de la factura elèctrica. “Aquestes pujades no responen als veritables costos de producció, que en termes mitjans se situen en 0,35 euros/litre, segons l’estudi de cadena de valor de la llet de vaca, publicat pel Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació”, ha recordat el responsable del sector lleter de COAG.

Gaspar Anabitarte considera que la situació “és insostenible per a les petites i mitjanes explotacions familiars”. Segons els càlculs realitzats per COAG, sobre la base de les dades l’estudi de la cadena de valor de llet de vaca del Ministeri, “una explotació mitjana va haver de suportar, en període 2018-2020, unes pèrdues mensuals d’entre 1.231 i 1.464 euros”. Durant aquest període, “els productors van percebre un preu mitjà de 0,32 euros/litre mentre que l’estudi xifra els costos mitjans en 0,35 euros/litre”, remarca. Això ha comportat que 2.270 explotacions s’hagin vist obligades a tancar a l’Estat per falta de rendibilitat en dos anys, segons l’organització agrària.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa