l’organització Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) convoca, amb caràcter internacional, la quarta edició del Premi Internacional a la Millor Poma de la varietat ‘Golden’. L’objectiu, assenyalen, és “reconèixer i estimular la labor realitzada pels productors i centrals hortofructícoles per proporcionar al consumidor fruita d’alta qualitat sensorial”. L’anunci de la convocatòria es publicarà a la pàgina web de la JARC i les xarxes socials de l’entitat. Així mateix, es farà difusió mitjançant una nota de premsa i es remetrà la in­formació a productors europeus, a través de COAG.

El període d’inscripció dels concursants és entre el 9 i el 27 de novembre de 2020 i s’ha d’efectuar escrivint al correu [email protected], especificant el nom del participant o entitat i nombre de mostres que es presentin al concurs, així com el telèfon de contacte, tal com s’indica a les bases del premi.

Des que David Borda va impulsar la primera edició, l’any 2017, el guardó vol donar a conèixer els paràmetres que defineixen una bona poma Golden, quant a dolçor, acidesa, fermesa o suculència, per exemple, que vol que tingui la fruita aquesta varietat, perquè es pugui comercialitzar a un preu remuneratiu per al productor, certificant la qualitat als consumidors.

Sergi Balué, cap sectorial de la fruita dolça de JARC, ha animat als productors de poma Golden a presentar-se: “La participació és gratuïta, és fàcil enviar les mostres i, només per participar, ja obtens assessorament per part dels experts de l’IRTA sobre com millorar la qualitat de la teva fruita”. La poma guanyadora compatarà a més amb un assessorament de màrqueting i comunicació per promoure la comercialització de la seva fruita, valorat en uns 1.000 €.

Jurat i veredicte

Al premi intervenen, per un costat, un grup d’experts de reconeixement i prestigi de l’IRTA i del sector fructícola qui serà qui definirà els aspectes o atributs a avaluar i de quina manera s’han de valorar d’acord amb la seva experiència i als criteris actuals que demanen els mercats, i un panell entrenat per l’IRTA en la descripció sensorial de poma. Aquest panell estarà constituït per 8 panelistes, els quals realitzaran unes sessions prèvies d’entrenament específic per adequar-se als requeriments fixats pel grup d’experts.

En una primera fase, el panell entrenat descriurà, amb una escala de l’1 al 9, l’aspecte, l’olor, la dolçor, l’acidesa, el sabor característic a poma Golden i la textura de totes les mostres rebudes. Els diferents atributs seran definits i ponderats d’acord amb els criteris establerts prèviament pel grup d’experts de l’IRTA i del sector fructícola. A partir de les dades obtingudes en aquesta primera fase, l’IRTA propor­cionarà un llistat amb les 5 millors mostres.

Posteriorment, aquestes 5 millors mostres seran recodificades i avaluades novament pel panell en­trenat de l’IRTA. Aquesta segona recodificació, evitarà possibles records i relacions amb els codis inicia’ls i permetrà als panelistes realitzar una segona descripció de les mostres. Els resultats obtinguts d’aquesta segona fase ens permetran establir l’ordre de les 5 millors mostres, sent aquella que major puntuació hagi obtingut la guanyadora del premi. El veredicte es farà públic abans del 31 de desembre de 2020.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa