T’agraden les maduixes? I t’agrada la pinya? Doncs el ‘pineberry‘ es convertirà en la teva fruita preferida! I, de fet, ja els pots trobar en algunes fruiteries o mercats. Es distingeixen perquè en lloc del característic color vermell d’aquesta fruita, són entre blancs i rosats i amb les llavors més fosques. Aquest fet, i la diferència de sabor amb els tradicionals, són algunes de les característiques que més han agradat als consumidors.

El director de compres i màrqueting de l’empresa Masiá Ciscar de Lepe (Huelva), Carlos Masiá, assenyala a ‘La Vanguardia‘ que “és el primer any que els hem posat a la venda i hem tingut un resultat millor de l’esperat”. Així, considera que l’èxit es deu a “la novetat i al fet que el seu aspecte crida molt l’atenció. Es consideren un producte gurmet i es venen en botigues especialitzades”.

Diferent sabor

També el sabor és diferent. “A la primavera és quan són més dolços i es distingeixen dels convencionals, que també produïm, perque resulten més sucosos i tenen un regust a pinya”.

És el motiu que aquesta varietat en concret (existeixen moltes altres) es denomini ‘pineberry’, una fusió entre pinneaple (pinya) i strawberry (maduixa). Es tracta d’un híbrid obtingut per l’encreuament de maduixots salvatges que es crien en algunes zones de Xile amb la varietat Fragaria virginiana, pròpia dels Estats Units. Existeixen moltes altres varietats, resultat de la hibridació i no d’enginyeria genètica com es pot creure.

Tres pineberries | Pxhere

Maduixots blancs per la proteïna Fra a1

Per a entendre per què són blancs, caldria preguntar-se per què els altres són vermells. La resposta és que els falta o tenen poca quantitat d’una proteïna denominada Fra a1, responsable de donar-los la tonalitat vermella tan intensa durant el procés de maduració. Aquesta actua mentre els fruits es van desenvolupant. Les flors de la planta es converteixen en unes petites baies de color verd al principi i que a mesura que avança el procés es tornen blanques. En l’última fase intervé aquesta proteïna de forma molt activa i el maduixot adquireix un to més vermell fins a finalitzar el procés.

Quan arriba al punt de major intensitat indica que ja està completament madur i apte per al consum. El que els passa als maduixots pàl·lids és que, o bé tenen escassetat de la Fra a1 o manquen d’ella, i per això segueixen sense color encara que estan ben madurs.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa