Vadegust
Insectes comestibles de venda als supermercats

Actualment existeix un notable interès a nivell internacional per potenciar i valorar el consum d’insectes. Les seves propietats nutritives, juntament amb el baix impacte ecològic i econòmic que suposa la seva producció, converteixen la cria d’insectes i l’aprofitament de productes derivats en una prometedora indústria alimentària que comença a desenvolupar-se a poc a poc a Europa.

Ara mateix ja és possible trobar insectes sencers i altres productes que els contenen com a ingredient en alguns supermercats, segons indica l’OCU. Independentment de la sorpresa o repulsa que pugui implicar ingerir insectes, la realitat és que l’autorització i comercialització d’insectes està regulada des de l’any 2018 quan va entrar en vigor el Reglament de nous aliments, categoria en la qual estan inclosos.

Procediments per a la comercialització d’insectes

Els insectes estan inclosos en la definició de “nou aliment”, de manera que qualsevol operador que vulgui comercialitzar insectes per a alimentació humana a la Unió Europea ha de presentar una sol·licitud perquè pugui ser inclòs en la llista de nous aliments. Hi ha dues vies:

  • L’insecte forma part de la dieta tradicional d’un país tercer durant almenys 25 anys i posseeix un historial d’ús alimentari segur. En aquest cas, l’operador haurà de notificar la seva comercialització aportant la documentació necessària.
  • L’operador haurà de seguir el procediment d’autorització de nou aliment si l’insecte en qüestió no compleix els requisits anteriors.

Abans del Reglament de nous aliments ja hi havia països europeus que toleraven la venda d’insectes. Tot i això, amb l’entrada en vigor d’aquesta norma, les empreses que comercialitzen aquests insectes es van veure obligades a presentar una sol·licitud per a la seva inclusió en la llista de la Unió Europea, com a requisit per a poder continuar venent-los. Des de llavors, l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) ha rebut un gran volum de sol·licituds, entre les quals s’inclouen varietats d’insectes comestibles.

Un home menjant-se un grill | Europa Press
Un home menjant-se un grill | Europa Press

Tres insectes, declarats nous aliments

Que el consum d’un aliment sigui segur és requisit indispensable perquè pugui ser inclòs en la nostra dieta. Per això, abans d’autoritzar un aliment nou, l’EFSA ha de realitzar una anàlisi del risc d’aquest producte (en aquest cas de l’espècie d’insecte en qüestió) i confirmar que la seva ingesta no implica perill per als consumidors.

Ja són tres els insectes que compten amb l’avaluació positiva per part de la EFSA i per als quals la Comissió Europea ha donat llum verda a la seva comercialització:

  • Cuc de la farina (Tenebrio molitor), aprovat al maig de 2021. El primer insecte autoritzat per a consum humà. El cuc groc de la farina ja s’estava utilitzant com a ingredient per al consum humà. Ara es pot fer amb l’aval de la CE de nou aliment. Aquest nou aliment està destinat a ser utilitzat com a insecte sencer i dessecat en forma d’aperitiu o com a ingredient alimentari en una sèrie de productes alimentosos.
  • Llagosta migratòria (Locusta migratòria), segon insecte aprovat al novembre de 2021. El nou aliment estarà disponible en forma de congelat, sec i en pols.
  • Grill domèstic (Acheta domesticus), tercer insecte autoritzat per a consum humà a la Unió Europea, aprovat al febrer de 2022. Pot ser consumit en sec com a aperitiu o com a ingredient d’una sèrie d’aliments en forma de pols, com a productes proteics, galetes o productes de pasta o congelat
Més notícies
 Un home menjant-se un grill | Europa Press
Brussel·les autoritza la comercialització del grill com a aliment
Comparteix
Els insectes són una font nutritiva amb alt contingut en greixos i proteïnes

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa