Vadegust
La ingesta de sucre ha de ser la més baixa possible per una bona dieta 

L’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA), després de finalitzar la consulta oberta al juliol de 2021, ha publicat el seu informe científic sobre el nivell màxim d’ingesta tolerable de sucres en la dieta. Segons recull Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN), l’informe conclou que la ingesta de sucres afegits i lliures ha de ser el més baixa possible com a part d’una dieta nutricionalment adequada.

La nostra dieta conté sucres de diferents categories i fonts, que poden estar presents de manera natural o afegir-se. Els “sucres afegits” són sucres refinats que s’utilitzen en la preparació dels aliments i com a sucre de taula. En els “sucres lliures” s’inclouen els “sucres afegits” i aquells presents naturalment en la mel i l’almívar, així com en els sucs de fruites i verdures i els concentrats de suc. Els “sucres totals” són tots els sucres presents en la dieta, inclosos els presents naturalment en les fruites, les verdures i la llet.

Infografia dels tipus de sucres | AESAN

L’evidència científica no ha permès establir un nivell màxim d’ingesta tolerable de sucres -sucres totals- en la dieta. És a dir, amb la informació avaluada no s’ha pogut fixar cap nivell màxim d’ingesta diària de sucres (totals/afegits/lliures) procedent de tots els aliments que, en respectar-se, exclogui la possibilitat de tenir un risc d’efectes adversos per a la salut dels éssers humans.

Tot i això, els científics de l’EFSA van confirmar la relació, amb diferents graus de certesa, entre el consum de begudes ensucrades, sucs i nèctars i una sèrie de problemes de salut, com són, la càries dental i diverses malalties metabòliques cròniques, com l’obesitat, la esteatohepatitis no alcohòlica i la diabetis tipus 2, així com altres relacionades amb l’embaràs.

Dos pots amb mel | Pixabay
Dos pots amb mel | Pixabay

Actualitzar les recomanacions dietètiques

Les abundants conclusions d’aquest informe ajudaran les autoritats nacionals a Europa a actualitzar les recomanacions dietètiques futures per als seus consumidors i consumidores. El fet que la revisió de l’EFSA fos tan àmplia va permetre als seus científics identificar les parts amb falta de dades i la investigació necessària per a establir un nivell màxim d’ingesta tolerable de sucres en la dieta en el futur.

Tot i que no es va poder avaluar la influència d’altres importants elements que contribueixen al consum de sucre, com són els dolços, els pastissos i postres, altres begudes com a llet ensucrada i batuts i els iogurts a causa de les poques dades disponibles, l’EFSA considera que les autoritats nacionals han de tenir en compte aquests aliments a l’hora d’elaborar recomanacions alimentàries.

Pots consultar l’informe complet en aquest enllaç.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa