Vadegust
Increïble pujada de la cistella de la compra: els productes més cars

El preu dels aliments s’ha disparat, tots tenim aquesta impressió, que confirmem quan anem al supermercat. Però l’OCU ho ha constatat amb les noves dades del seu estudi de preus en supermercats: la cistella de la compra ha pujat de mitjana més de 15% des de l’any passat, però a més molts aliments bàsics, productes de consum habitual, han pujat per sobre del 40% en un sol any.

La major pujada de preus del segle

L’OCU ha monitoritzat el preu dels integrants de la clàssica cistella de la compra, 238 productes d’alimentació i drogueria. Ha comparat el preu mitjà que tenen aquests productes aquest 2022 amb el que tenien l’any 2021, i els resultats són desoladors:

– Només 13 dels 238 productes han baixat el seu preu… i ho han fet molt lleument.
– La resta, més d’un 94% dels productes, són ara més cars que l’any passat.

Una dona comprant en un supermercat | OCU
Una dona comprant en un supermercat | OCU

Pujades de més del 40% en aliments bàsics

Tot i que des de l’OCU xifren la pujada mitjana en un 15,2%, hi ha productes que han pujat molt per sobre d’aquest valor.

En alguns casos, les pujades superen el 40, el 50%… o més: en concret, l’oli de gira-sol és ara un 118% mes car que fa un any, l’oli d’oliva gairebé un 53% més car i la farina costa pràcticament un 50% més ara que al maig de 2021.

Els productes envasats han pujat més que els frescos, de fet, la pujada mitjana dels productes de marca blanca o de fabricant s’acosta al 20%. Això s’explica perquè precisament entre ells es troben alguns dels aliments que han experimentat les majors pujades.

Dins dels productes frescos, crida l’atenció la pujada de preu dels ous, però també han pujat per sobre de la mitjana carns com el pollastre (un 16,1%), el boví (17,8%) o el xai (18%).

De fet, ara només estan més barates algunes fruites (alvocats, kiwis, pomes golden i taronges) o productes de drogueria i higiene com el xampú o el detergent.

Fer la compra ens costa 830 euros més

Amb dades com aquestes no és d’estranyar que la compra en el supermercat resulti cada vegada més cara per a les famílies.

El més preocupant no és ja la quantia de la pujada mitjana, sinó que els aliments que presenten les majors pujades són productes de primera necessitat, com la farina, l’oli, els ous o la pasta, i això es nota molt en l’economia domèstica. Segons els càlculs fets pels experts de l’OCU, les famílies espanyoles afrontaran enguany un sobrecost de més de 830 euros en la despesa anual d’alimentació… i no fa pinta que les coses millorin a curt termini.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa