Vadegust
Si ets impulsiu, et costarà més seguir una dieta saludable

Les persones amb elevada impulsivitat presenten majors dificultats per a adherir-se a patrons dietètics saludables i més facilitat per a adherir-se a dietes no saludables amb el temps, segons un estudi realitzat per un equip de l’àrea d’Obesitat i Nutrició del CIBER (CIBEROBN), a la Unitat de Nutrició Humana de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i l’Institut de Recerca Sanitària Pere Virgili (IISPV), i els resultats de la qual han estat publicats a l”International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity’.

Per a aconseguir aquesta conclusió, els experts van fer un treball observacional amb més de 460 voluntaris de quatre centres de recerca espanyols als quals van realitzar un seguiment de tres anys per a analitzar les associacions existents entre el tret de personalitat impulsiu de les persones i l’adherència a diferents patrons dietètics saludables o no saludables.

L’avaluació de la impulsivitat es va mesurar a l’inici de l’estudi mitjançant un qüestionari que avalua el tret de personalitat impulsiu. Així mateix, es va avaluar l’adherència a vuit patrons dietètics saludables (que estan orientats a la reducció del risc cardiovascular, hipertensió, colesterol, declivi cognitiu i ser sostenibles amb el planeta), així com l’adherència a dos patrons alimentaris no saludables.

Pizza a domicili | Pixabay
Pizza a domicili | Pixabay

Així, s’ha observat que les persones més impulsives, les que mostren una gran urgència per respondre ràpidament a les seves emocions i una pitjor planificació, tendeixen a tenir més dificultat per a adherir-se a patrons dietètics saludables orientats a la reducció de risc cardiovascular, colesterol i hipertensió.

Aquests patrons dietètics saludables contenen menys carn vermella i processada, i menys hidrats de carboni refinats, sent per a aquestes persones més impulsives més difícil de restringir aquests aliments ja que sovint són valorats com a més desitjables, posant de manifest la seva urgència per ingerir-los.

Segons el parer dels investigadors, aquesta urgència per ingerir-los, juntament amb la seva manca per a planificar altres opcions més saludables, és probable que també faci que les persones amb major impulsivitat s’adhereixin millor a patrons dietètics poc saludables.

La investigació s’emmarca en l’estudi ‘PREDIMED-Plus’ i ha estat finançat pels projectes europeus ‘Eat2BeNice’ i ‘PRIME’, així com per l’Institut de Salut Carles III (ISCIII) a través de diferents projectes.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa