Vadegust
Un altre important benefici de la dieta mediterrània, segons un nou estudi

Se n’ha parlat molt dels grans beneficis que té per a la salut la dieta mediterrània. I ara un nou estudi, publicat en la revista BMC Medicine, n’ha demostrat un més. Els individus amb una major adherència a una dieta mediterrània tenien fins a un 23% menys de risc de demència en comparació amb els que tenien una menor adherència a una dieta mediterrània.

La dieta pot ser un important factor de risc modificable de demència que podria utilitzar-se per a prevenir la malaltia i reduir el risc, però els estudis anteriors sobre l’impacte de la dieta mediterrània s’han limitat a mostres petites i a un nombre reduït de casos de demència.

Oliver Shannon i els seus col·legues de la Universitat de Newcastle van analitzar les dades de 60.298 individus del Biobanc del Regne Unit que havien completat una avaluació dietètica. Van puntuar als individus utilitzant dues mesures d’adherència a la dieta mediterrània. Durant el seguiment mitjà de 9,1 anys es van produir 882 casos de demència. Els autors també van tenir en compte el risc genètic de demència de cada individu calculant el seu risc poligènic, una mesura de tots els gens diferents que estan relacionats amb el risc de demència.

Van descobrir que els participants amb la major adherència a la dieta mediterrània tenien un 23% menys de risc de desenvolupar demència en comparació amb els que tenien la puntuació més baixa d’adherència, la qual cosa equival a una reducció absoluta del risc del 0,55%, tal i com publica OK Diario.

Fruites i verdures habituals en la dieta mediterrània | ACN
Fruites i verdures habituals en la dieta mediterrània | ACN

No va haver-hi una interacció significativa entre el risc poligènic de demència i l’adherència a la dieta mediterrània, la qual cosa, segons els autors, podria indicar que l’associació entre una major adherència a la dieta mediterrània i un menor risc de demència es manté, independentment del risc genètic individual de demència.

Aquesta troballa no va ser consistent en totes les anàlisis de sensibilitat i els autors proposen que es necessita més investigació per a avaluar la interacció entre la dieta i la genètica en el risc de demència, segons assenyalen.

Els autors adverteixen que la seva anàlisi es limita als individus que van declarar el seu origen ètnic com a blanc, britànic o irlandès, ja que només es disposava de dades genètiques basades en l’ascendència europea, i que és necessari continuar investigant en una sèrie de poblacions per a determinar el benefici potencial.

Així, conclouen que, basant-se en les seves dades, una dieta mediterrània amb un alt consum d’aliments sans d’origen vegetal pot ser una intervenció important a incorporar en futures estratègies per a reduir el risc de demència.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa