Vadegust
La indústria càrnia preveu apujar preus per l’escalada dels costos

Més conseqüències en el sector agroalimentari per la guerra a Ucraïna. Aquest dimarts ha tingut lloc la inauguració del 22è Congrés AECOC de Productes Carnis i Elaborats, i el president de la Federació Empresarial de Carns i Industries Càrnies (FECIC), Joan Costa, ha avançat que la indústria càrnia preveu un increment dels preus de la carn i productes derivats arran de l’escalada dels costos de producció, sobretot de l’energia i l’alimentació animal, des de l’inici del conflicte armat provocat per la invassió russa.

“Amb tot el que està passant, amb l’increment del cost energètic i de l’alimentació animal, tant les explotacions, com la producció i la distribució, hem de fer alguna cosa per sobreviure“, ha assenyalat Costa. En aquest sentit, ha reconegut que “la situació és dolenta” i que “aquest any serà molt difícil amb tots els costos que hi ha i haurem d’apujar preus però mirarem que sigui el menys possible perquè el consumidor pugui comprar i pugui menjar”.

Una carnisseria del mercat del Lleó de Girona  | ACN
Una carnisseria del mercat del Lleó de Girona | ACN

Per la seva banda, el director general de l’Associació d’Empreses de Gran Consum (AECOC), Josep Maria Bonmatí, ha ressaltat l’impacte que està tenint el conflicte bèl·lic en el sector carni, sobretot pel fet que molts dels cereals amb què s’elaboren pinsos per a l’alimentació animal venien d’Ucraïna. Tot i això, ha remarcat que “tant la cadena de fabricació com de distribució és capaç de respondre buscant altres mercats d’origen d’aquests productes”.

Descartats problemes de desproveïment de matèries primeres

D’altra banda, el sector descarta problemes de desproveïment de matèries primeres com ara cereals o pinsos. Així, el director general de l’Associació d’Empreses de Gran Consum (AECOC), Josep Maria Bonmatí, ha ressaltat l’impacte que està tenint el conflicte bèl·lic en el sector carni, sobretot pel fet que molts dels cereals amb què s’elaboren pinsos per a l’alimentació animal venien d’Ucraïna. Tot i això, ha remarcat que “tant la cadena de fabricació com de distribució és capaç de respondre buscant altres mercats d’origen d’aquests productes”.

El director general d’AECOC, Josep Maria Bonmatí, durant la inauguració del 22è Congrés AECOC de Productes Carnis i Elaborats | ACN

A més, Bonmatí ha valorat positivament la resolució publicada dilluns pel Ministeri d’Agricultura amb què es flexibilitzen temporalment els requisits específics per importar panís de l’Argentina i el Brasil, cosa que facilitarà l’entrada a l’estat espanyol de matèries primeres destinades a l’alimentació animal que supleixin les importacions que arribaven des d’Ucraïna. Bonmatí, però, ha apuntat al fet que “serà necessari flexibilitzar també qüestions com ara l’etiquetatge de certs productes” per garantir el correcte funcionament de la indústria alimentària.

“Amb els estocs actuals i amb la flexibilització de compra d’altres països, no hi haurà aquest problema de desproveïment ni de l’alimentació animal ni de matèries primeres d’altres productes”, ha afirmat el director general d’AECOC. En el mateix sentit, s’ha pronunciat Joan Costa. “Pagant tindrem de tot però el problema serà el preu”, ha remarcat el president de la FECIC.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Menjar carn perjudica la salut a març 16, 2022 | 13:00
    Menjar carn perjudica la salut març 16, 2022 | 13:00
    Menjar carn perjudica la salut Matar i menjar animals, sense cap necessitat vital o emergència de guerra, és immoral i una vergonya per la societat del segle 21 Deixeu en pau els animals !

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa