Vadegust
Un historiador italià qüestiona l’origen de la pizza i la carbonara

Sembla impossible que un italià s’atreveixi a qüestionar l’origen de plats tan típicament italians com són la pizza i la carbonara. Doncs precisament això és el que ha fet l’historiador Alberto Grandi. Unes declaracions que han indignat a tot el país. “Ni la carbonara, ni la pizza, ni el panettone, ni el tiramisú són propis de la gastronomia d’Itàlia“, ha dit. i ha assegurat que “la cuina italiana és més americana que italiana”.

Es tracta, segons ell, de “una invenció de la tradició” per a forjar-se una nova identitat després de la II Guerra Mundial, tal i com recull ‘La Vanguardia‘. Les respostes no han trigat a aparèixer: “Se’ns intenta desacreditar qüestionant les receptes i productes emblemàtics. Els que ens acusen de gastronacionalistes potser només tenen enveja dels nostres èxits“, ha assegurat el sotssecretari d’Agricultura italià, Luigi D’Eramo, als mitjans.

L’espurna que va començar tota aquesta polèmica va ser un article publicat pel rotatiu econòmic britànic Financial Times. El títol ja presagiava que no passaria desapercebut: “Tot el que, com a italiana, vaig pensar que sabia sobre la cuina italiana està malament”. En el text, la periodista Marianna Giusti conversa amb Alberto Grandi, professor associat d’Història Econòmica de la Universitat de Parma, que fa temps que causa indignació en qüestionar la identitat gastronòmica italiana.

Una pizza en una imatge d'arxiu | Pixabay
Una pizza en una imatge d’arxiu | Pixabay

L’any 2018 va publicar el seu llibre ‘Denominació d’Origen Inventada’ (Denominazione di Origini Inventata, en italià), on desmunta l’origen d’alguns dels plats i productes més emblemàtics del seu país. “És autèntic el Parmigiano Reggiano? Si es fa a Wisconsin!“, afirma. Si la publicació ja havia causat bastant polèmica, l’historiador va llançar un podcast en la mateixa línia. I, encara que fins ara no havia concedit cap entrevista fora d’Itàlia, les seves teories ja s’han expandit per tot el món.

En l’article del Financial Times sosté que la immensa majoria dels italians no sabia què era una pizza fins a mitjans del segle XX. També reitera que l’origen de la pasta carbonara, en realitat, és estatunidenca, o que el panettone o el tiramisú són creacions culinàries recents. “La cuina italiana és més americana que italiana”, declara.

Les seves teories li han creat una gran quantitat d’opositors a Itàlia, on “no pot sortir de casa sense escorta”, fa broma. Però és cert que la seva impopularitat és cada vegada més gran en molts sectors.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa