Vadegust
La guerra a Ucraïna dispara els costos de producció al sector agrari

Infinites conseqüències les que està tenint la guerra a Ucraïna. I una d’elles és l’agreujament de l’escalada dels preus dels costos de producció al sector agrari arran de l’espiral alcista de les matèries primeres, que ja s’havien incrementat el darrer any amb la pandèmia. La principal preocupació és el risc de desproveïment d’alguns productes i la situació de col·lapse a la qual es poden veure abocats pagesos i ramaders en no poder fer front a més despeses.

L’estat espanyol té una forta dependència importadora del blat de moro i de l’oli de gira-sol d’Ucraïna i del blat tou de mitjana-baixa qualitat de Rússia per a la fabricació d’alimentació animal. I el conflicte bèl·lic a Ucraïna afecta especialment a les explotacions ramaderes, però sobretot als sectors porcí avícola. L’Estat importa el 28% de blat de moro per alimentació animal d’Ucraïna, que és el quart exportador mundial d’aquest producte i la interrupció del subministrament n’ha disparat el preu. En el cas del porc, els pinsos representen entre el 60% i el 70% dels costos de producció.

Una explotació bovina situada al municipi d’Alcarràs | ACN

“En l’últim any i fins aquest gener portàvem un increment del 30% del preu del cereal, que es repercuteix en el preu de l’alimentació, i des del gener i fins ara s’ha incrementat un 50% més, cosa que representa una pujada del 80% o 90% segons el tipus de cereal”, assenyala Robert Jaimejuan, ramader i cap de la sectorial de farratges de JARC. “En el sector boví portàvem tres anys de pèrdues i ara que s’havien incrementat els preus de la carn veurem com ens atrapen una altra vegada els costos per l’encariment de preus i el més greu és que no sabem on tindrà aturador”, explica Jaimejuan.

El ramader estima en uns 2,10 euros/quilo els cost que suposa actualment criar un vedell, un 50% més que a principis d’aquest any. Entre un 20 i un 30% d’aquest increment s’ha donat arran de l’esclat de la guerra a Ucraïna, sobretot per la pujada del preu del cereal. Al gener del 2021, els costos de producció es movien entorn dels 1,50 euros/quilo.

“Amb els vedells frisons ara estem guanyant ara entre 80 i 100 euros però amb l’increment dels costos de producció per produir el mateix animal ja en necessitem entre 150 i 200”, assenyala. “Les empreses ja estan descapitalitzades i amb el benefici que estem recuperant ara no ens ho soluciona perquè per tornar a produir el mateix tenim més despesa que no pas el que en traiem de rendibilitat”, afegeix el responsable de JARC.

Però al marge de l’increment del cost, les empreses subministradores han aturat l’exportació de fertilitzants químics des dels països en conflicte davant la incertesa de disponibilitat de producte. “Hi ha una oferta molt petita que incrementa moltíssim els preus i no sabem de quan producte disposarem per poder abonar els camps”, explica Josep Alegre, gerent de l’empresa Aleca Gimenells, que comercialitza fertilitzants entre altres productes i serveis per al camp.

Un tractor aplica urea, un fertilitzant químic, en un camp de cereal de Gimenells | ACN

Liquiditat per al sector agrari

JARC reclama la intervenció del govern de l’Estat per garantir el proveïment d’aliments i proposa mesures excepcionals per evitar el “col·lapse” del sistema productiu, amb l’objectiu de donar liquiditat al sector i rebaixar les exigències mediambientals de la PAC que entrarà en vigor el 2023, en favor de la producció d’aliments. JARC demana excepcions fiscals en relació amb l’IRPF o la bonificació de l’ús del gasoil agrícola, entre altres. A la vegada, també sol·licita avançar la bestreta de la DUN i prorrogar un any el retorn dels préstecs de la covid per donar suport als productors, garantir la producció d’aliments i evitar també una crisi social.

Per tal d’augmentar la capacitat productiva dels cultius, l’entitat demana que Brussel·les aixequi amb caràcter urgent les restriccions del 5% de Superfície d’Interès Ecològic (SIE). Actualment, aquestes terres s’han de deixar en guaret o plantar cultius fixadors de nitrogen, sense utilitzar fitosanitaris. Entre altres peticions, JARC també demana autoritzar la importació de cereals des de països com ara l’Argentina o els Estats Units.

ls agraris.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa