Vadegust
Les granges avícoles catalanes, en risc per l’augment dels costos

Durant els últims mesos, els productors d’aviram, com la resta del sector agrari, han patit l’important augment dels costos de producció, disparats, en part, per l’increment global en els preus del gasoil (+40-60%), l’energia (+300%), els plàstics (+50%), l’aigua (+30%), els fertilitzants (+100%), i els pinsos (+25%).

En el cas de la producció avícola, està causant un devastador impacte en moltes explotacions, segons JARC, ja que és un sector amb consums d’energia molt elevats (llum, gas, gasoil o biomassa) per tal de mantenir durant les 24 hores del dia una atmosfera favorable de temperatura, humitat i llum, que garanteixin el benestar d’uns animals molt vulnerables a aquestes condicions.

Per als productors d’ous, un sector molt mecanitzat, el preu de l’electricitat i els envasos (que ha pujat un 25%) són els que estan reduint més els seus marges de benefici i, si la situació no canvia, s’agreujarà a l’estiu, quan s’intensifica l’ús d’aparells de ventilació i humidificadors.

Malgrat l’increment desmesurat dels costos de producció, JARC assegura que la remuneració percebuda pels ramaders independents i integrats no ha vist repercutida aquesta pujada, el que ha posat en una situació molt crítica a un gran nombre d’explotacions d’aviram catalanes.

L’organització recorda que “les integradores també estan reduint els seus marges de benefici a causa de la pujada dels preus del pinso, per tant, aquesta mesura també hauria de beneficiar-les, de manera que ho puguin repercutir en el preu que paguen als seus integrats”.

En aquest sentit, Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya alerta que, “donades les dificultats per cobrir costos de producció, hi ha granges avícoles que estan tancant o, allargant els períodes de buit, sense entrar animals, amb l’esperança que més endavant els costos de producció es redueixin”.

Una explotació avícola | JARC
Una explotació avícola | JARC

El pollastre és la carn més consumida a les llars de Catalunya

El 2020 va assolir un volum de 98.100 tones de pollastre consumides, el que representa un 26,6% del total de la carn fresca que de les llars, amb 13,80 kg de consum per càpita. Pel que fa al consum d’ous, el 2020 a Catalunya va ascendir a 74.282 tones, el que representa 10,45 kg per càpita.

La falta de rendibilitat de les explotacions catalanes pot arribar a provocar un desproveïment al mercat de carn d’aviram i ous de proximitat, a favor de països tercers, que no compleixen les mateixes normatives en matèria de sanitat, ni benestar animal, i són menys sostenible des del punt de vista del medi ambient.

L’entitat reclama que els ramaders haurien de rebre un preu suficient per compensar la pujada del 30%, i que no s’utilitzi la seva producció com a producte reclam. Aquestes mesures s’haurien d’aplicar de forma urgent per tal de salvar un sector molt identificat amb la nostra cultura, i que es troba sotmès a inversions constants per tal de garantir la màxima eficiència, el benestar animal i la sostenibilitat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa