El Penedès té una raça de pollastre autòcton d’una qualitat gustativa excel·lent: el Gall IGP del Penedès. La qualitat de la seva carn, molt més saborosa i sucosa que la convencional, es deu a la seva criança lenta i a l’alimentació natural. Els penedesencs estan tan orgullosos d’aquesta raça pròpia que fins i tot li han dedicat una construcció del bestiari popular.

El pollastre Broiler, que és la varietat que més es cria actualment, només arriba a viure 41 dies quan és sacrificada per la carn. En canvi, la raça del Penedès ha de tenir un mínim de 98 dies de vida abans de ser sacrificada, en el cas de les gallines, i 112 dies, en el cas dels galls. Segons ha explicat a Vadegust Maria Grau Sogas, pagesa i membre de l’Associació de Criadors de la Raça de Gallina Penedesenca, això és el que fa que la seva carn sigui tan bona. “Els pollastres convencionals creixen en sis setmanes perquè estan modificats genèticament. En canvi, la nostra raça no està modificada i creix de manera molt lenta. Per això és tan saborosa”.

A més, la seva gran qualitat organolèptica es deu a una alimentació amb un 80% de cereals i un 3% de granet de raïm. Aquesta alimentació natural és pròpia i única del territori del Penedès, que és una zona vitivinícola. Grau Sogas explica que a la seva granja, Cal Tinons, a Pacs del Penedès, el granet del raïm que se li dóna a les gallines prové de les seves vinyes, i que sorgeix com a subproducte d’usar el raïm per fer vi. “El granet és el que li dóna el toc del Penedès a les gallines”, afegeix.

La raça del Penedès va estar a punt de desaparèixer amb l’entrada de races estrangeres molt més productives a mitjans del segle XX. Encara avui, el pollastre del Penedès és menys productiu: les gallines ponedores convencionals produeixen, més o menys, un ou al dia, mentre que les de la raça penedesenca en posen un ou cada dos o tres dies. També, els pollastres del Penedès arriben a pesar entre 1,8 kg i 2,2 kg, mentre que els Broiler assoleixen un pes d’entre 1,85 kg i 2,85 kg.

Tot i això, a principis dels anys 80 es va començar a recuperar la raça pròpia del Penedès. El veterinari Antoni Jordà va començar a reunir exemplars i ous fecundats arreu de Vilafranca del Penedès i municipis veïns. Després de moltes incubacions, va aconseguir una colònia de 250 reproductores. Finalment, es van definir genèticament les característiques de la raça del Gall del Penedès.

Avui dia, aquesta raça és tan valorada que l’any 2016 va obtenir el distintiu d’Indicació Geogràfica Protegida. Fins i tot té la seva pròpia fira: La Fira del Gall de Vilafranca del Penedès, que se celebra el cap de setmana abans de Nadal i és la perfecta ocasió per comprar pollastres per les taules nadalenques.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa