Vadegust
La Generalitat anima els ramaders a agrupar-se en una Organització de Productors Làctics

El secretari d’Alimentació del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Carmel Mòdol, ha instat els ramaders catalans a crear una Organització de Productors Làctics (OPL) per millorar la posició dels pagesos al llarg de la cadena alimentària. Mòdol creu que això donarà “més força” al sector per negociar “de tu a tu” amb la indústria i ha assegurat que la Generalitat donarà suport amb tot allò que pugui. Les OPL són una eina avalada per la Unió Europea perquè els ramaders es puguin organitzar i agrupar. Aquesta és una de les propostes que s’han plantejat a la jornada ‘Un preu just per a la llet: de la utopia a la realitat?’, celebrada a Vic, i que ha posat de relleu les dificultats que viu el sector lleter.

Agrupar-se en una Organització de Productors Làctics (OPL) és una de les opcions que els ramaders catalans tenen sobre la taula per ser més forts i tenir més poder de negociació. Aquesta és una de les conclusions que s’han extret de la jornada que s’ha celebrat aquest dimecres a Vic i que ha estat organitzada per les cooperatives Plana de Vic i Vaquers d’Osona, conjuntament amb la Llotja de Contractació i Mercat en Origen de Vic.

Les OPL són una eina que la Unió Europea posa a disposició del sector productor de llet perquè els ramaders es puguin organitzar i ser més forts a l’hora de comercialitzar la seva producció. En aquest sentit, el secretari d’Alimentació, Carmel Mòdul, creu que és “fonamental” que es creïn aquestes estructures per poder negociar “de tu a tu” amb la indústria i tenir “més força” que no pas fer-ho de manera individual. Des d’Unió de Pagesos també veuen important fomentar aquestes associacions, però creuen que han de ser grans: “Com més grans siguem més poder de negociació tindrem”, ha assegurat el responsable del sector lleter d’UP, Marc Xifra.

Diverses vaques menjant a la granja Can Pijoan, situada a Santa Cristina d'Aro (Baix Empordà), una de les explotacions ramaderes sòcia de la cooperativa Lletera de Campllong | ACN
Diverses vaques menjant a la granja Can Pijoan, situada a Santa Cristina d’Aro (Baix Empordà), una de les explotacions ramaderes sòcia de la cooperativa Lletera de Campllong | ACN

Al llarg de la jornada s’han posat de relleu les dificultats que pateix el sector. Segones les dades exposades per Unió de Pagesos, actualment només queden unes 400 explotacions lleteres, de manera que “en 20 anys s’han perdut el 73%” del total d’explotacions. També critiquen que en els darrers 13 anys “només hi ha hagut tres anys de beneficis positius” i lamenten que “un 8,5% de les explotacions produeixen el 49% de la llet que es consumeix”. Al mateix temps, critiquen que es faci servir la llet com a producte reclam i asseguren que “el 85% de les explotacions necessiten cobrar la llet a 0,40 cèntims el litre” per ser sostenibles.

Des de la Cooperativa Plana de Vic i Vaquers d’Osona, el seu portaveu, Daniel Bassas, ha apuntat que la viabilitat de moltes explotacions és “insostenible” perquè “els preus de compra no donen marge a un preu just”. Segons ell, cal “trobar la fórmula per fer coincidir els preus de cost amb els preus de mercat”. També considera que s’ha de posar en valor la llet i deixa clar que no pot ser un producte reclam: “Hem de valoritzar el seu valor nutricional però sobretot transmetre el rol del ramader”.

Durant la jornada també s’ha posat l’accent en la modificació de la Llei de la Cadena Alimentària que, en paraules dels Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya, ha demostrar ser “totalment ineficaç per protegir els ramaders dels abusos”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa