Vadegust
Les gelades faran caure la producció de fruita de Ponent

Els productors de fruita dolça de Ponent asseguren que la gelada que ha fet aquesta nit i matinada es traduirà amb “pèrdues importants” de la producció. Les temperatures han oscil·lat entre -1 i -6 graus a les comarques productores de fruita de la plana, com son el Segrià, la Noguera, el Pla d’Urgell i l’Urgell.

Tot i que encara és aviat per quantificar els danys, el president d’Asaja Lleida, Pere Roqué, ha assegurat que la caiguda de la producció afectarà “una extensió molt gran” del territori, i ha alertat que si els termòmetres tornen a baixar dels zero graus aquesta propera nit serà una “situació catastròfica” per al sector, ja que els arbres no poden suportar tantes hores seguides de fred.

La fruita més afectada per la gelada ha estat la fruita d’os, com ara préssec, nectarina i albercoc, i també l’ametlla perquè els arbres ja fa setmanes que han florit. Els perers, tot i que tenen la flor una mica tancada, també s’han vist afectats, mentre que en el cas dels pomers, l’afectació es preveu menor tot i que dependrà de la varietat.

De fet, Roqué ha afegit que les baixes temperatures s’han prolongat moltes hores i que això fa que molts arbres no s’hagin “salvat”, tot i comptar amb els sistemes d’antigelada. El sistema més utilitzat és el reg per aspersió, un sistema que dispersa aigua damunt dels arbres per crear una pel·lícula de gel que cobreix les flors i les manté a 0ºC per evitar que aquestes es facin malbé.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa