Vadegust
Fruita seca: el motiu pel qual és bo prendre’n un grapat al dia

La fruita seca és un aliment molt nutritiu. Conté grasses cardiosaludables i molta proteïna, fibra, vitamines i minerals. També són aliments calòrics: només 100 g proporcionen unes 500 quilocalories. Alhora, aporta molts greixos, el 80% de les seves calories. De fet, molta d’ella s’utilitza per a fabricar olis. Si es consumeix torrada o fregida, afegeix més calories… tot i això, la fruita seca no té per què quedar-se fora de les dietes d’aprimament, sempre que es consumeixi crua i amb moderació. Per a aprimar, el millor és una dieta equilibrada i exercici físic.

Les propietats nutricionals la fan molt recomanables per a dietes amb una gran despesa energètica: esportistes, convalescència, embaràs, etc. La fruita seca conté un 85% d’àcids grassos insaturats, els cardiosaludables, alguns dels quals “ajuden” a reduir el colesterol, com els omega 3 (abundant en nous), omega 9 (en avellanes, ametlles, festucs i nous de macadàmia) i els esterols (en anacards i pecanes).

Alguna fruita seca, com els anacards, les avellanes i les nous, contenen arginina, un aminoàcid essencial per al sistema cardiovascular. Els hipertensos, i les persones amb una dieta baixa en sodi, hauran d’evitar les variants salades de la fruita seca.

Fruits secs | Pixabay
Fruita seca | Pixabay

Un grapat al dia, un sa costum

Pel seu alt contingut en proteïnes (a vegades més d’un 20%) i fibra, que ajuda a regular el trànsit intestinal, es recomana consumir fruita seca de manera habitual, per exemple, un grapat al dia (uns 30 g).

Els nutrients que proporciona suposen també una bona font d’antioxidants (vitamina E, seleni, àcid fòlic) que ajuden a combatre alguns tipus de càncer, malalties cardiovasculars i l’envelliment cel·lular.

El millor és consumir-los crus, perquè aporten menys calories i perquè, durant el procés de fregit o torrat, la calor elimina part de les vitamines. Si es consumeix combinada amb cereals, l’aportació de proteïnes pot ser equivalent al de la carn, el peix o els ous.

Perquè es conservi en perfectes condicions, guarda-la en un envàs hermètic, en un lloc fresc i sec. La nevera és la millor opció, si trigaràs temps a consumir-la.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa