Vadegust
Frau: quasi la meitat de la mel que s’importa a Europa està adulterada

Increïble conclusió a la que ha arribat un estudi de l’Oficina Europea de Lluita contra el Frau (OLAF) i el Centre d’Investigació Conjunta de la UE: el 46% de la mel importada a la Unió Europea (UE) ha estat adulterada amb l’agregació d’aigua o xarops de sucre artificials amb l’objectiu d’augmentar la quantitat de producte. I encara hi ha més: la xifra s’eleva fins al 74% en el cas de les importacions des de la Xina, al 93% des de Turquia i del 100% des del Regne Unit.

Segons recull ‘La Vanguardia‘, es tracta d’una acció a gran escala coordinada entre 16 països membres, als quals s’han sumat Noruega i Suïssa, que va arrencar amb una primera fase de presa de mostres a les fronteres a l’octubre de 2021. De les 320 analitzades, un 46% són sospitoses de no complir amb la Directiva de la Mel, la normativa de la UE que regula la qualitat de la mel apta per a la seva venda i consum. Per tant, es tractaria d’un cas de frau alimentari.

L’organisme considera que aquests productes fraudulents provenen principalment de la Xina i Turquia. Però les dades llancen una fotografia fins i tot més dubtosa de la mel que s’importa des del Regne Unit, amb una taxa de sospita del 100%, encara que “probablement com a resultat de la mel produïda en altres països i després barrejada al Regne Unit abans de la seva reexportació a la UE”.

Dos pots amb mel | Pixabay
Dos pots amb mel | Pixabay

Amb les mostres reunides en les diferents fronteres europees, es va passar a una segona fase de l’operació. Els països participants i la Direcció General de Salut i Seguretat Alimentària de la UE van recopilar informació dels operadors sospitosos de frau, a més d’elements de traçabilitat de les diferents mels.

Les formes en les quals la mel va ser adulterada passen majoritàriament per la incorporació d’aigua o xarops de sucre al producte original, amb l’objectiu d’augmentar la seva quantitat i així obtenir majors beneficis. El problema és que el resultat final té menor qualitat, a més de les conseqüències econòmiques per als petits agricultors que sí que se cenyeixen a la normativa.

La Comissió Europea ha investigat fins avui a 44 operadors i 7 han estat sancionats.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa