Vadegust
Formatge Floral de Mas Claperol, intens i ple de contrastos

Una de les formatgeries més dinàmiques dels darrers anys a casa nostra és Mas Claperol, situada a Sant Feliu de Pallerols, a la comarca gironina de la Garrotxa. Creada l’any 1982 per Emili Domènech, va iniciar la seva activitat elaborant formatges frescos. A principis dels anys 90, va decidir donar-li una volta al negoci i es va vendre el ramat propi de cabres per passar a elaborar el seus productes làctics amb llet de vaca ecològica que comprava a una ramaderia gironina, convertint-se en un dels primers elaboradors de formatge ecològic de casa nostra.

No satisfet amb la llet que comprava a tercers, va decidir tornar a tenir ramat propi, ara de vaques, i per poder fer front a la inversió que suposava va crear un programa d’apadrinament de cadascuna de les vaques, en la que els padrins recuperaven la seva inversió tot rebent lots de producte elaborats amb la llet de les vaques apadrinades Actualment, gestionen la formatgeria els seus dos fills, el Jordi i l’Oriol Domènech, i elaboren formatges i altres derivats làctics tant amb llet vaca, com de cabra i ovella.

Un dels seus formatges més singulars és el Floral, un formatge elaborat amb llet pasteuritzada d’ovella, de quallada enzimàtica, en el que s’ha afegit summitats florides d’orenga a la quallada, de pasta premsada, i de pell florida natural, que es renta amb mel. Surt al mercat amb una maduració de 2 mesos i les peces tenen forma rodona amb un pes que volta els 2,7 kg. També es comercialitza en cunyes de 150 gr, que van dins d’un embolcall de cartró.

Alguns dels productes de Mas Claperol | Facebook Productes Ecològics Mas Claperol

Presenta un aspecte molt característic amb un color de la pell que evidencia el tractament de rentat amb mel. Un cop tallat, presenta una pasta de color groguenc, d’aspecte compacte i tacte mantegós, marcada per la presencia de les summitats florides de l’orenga, ingredient que també protagonitza el conjunt aromàtic del formatge. En boca és saborós. En el Floral s’ha volgut buscar el contrast del punt salí dels formatges madurats d’ovella amb la dolçor que li aporta la mel, amb la que han recobert el formatge, tot plegat amanit amb les aromes que li aporta l’orenga, una planta aromàtica d’aromes molt conegudes per tothom degut a la seva presència en la gran majoria de pizzes i que té propietats tòniques i digestives.

És un formatge que pot donar molt de joc a l’hora d’incloure’l en una taula de formatges. Però també utilitzant-lo com a ingredient per amanides forma una gran combinació amb els tomàquets.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa