Vadegust
Formatge Ecològic de Puigcerver, compromís amb la sostenibilitat

Puigcerver és un petit poble de menys d’una desena d’habitants que pertany al municipi de Senterada, situat a la comarca del Pallars Jussà. S’hi arriba per una pista plena de revolts, d’uns 4 km, que s’enlaira des del nucli urbà de Senterada, quedant literalment penjat a sobre del seu vessant sud-est, mil metres en línia recta més amunt.

En aquest indret d’alta muntanya, gairebé situat a 1.000 metres d’alçada, la Pilar González i el Xavier Turch van iniciar l’any 1980 el seu projecte de canvi de vida. Provinents de la ciutat, volien ser autosuficients i viure del camp i del bestiar. Van trobar a Puigcerver -aleshores un poble abandonat- l’indret idoni on poder-lo dur a terme i s’hi van instal·lar. Pioners en la ramaderia ecològica, van ser dels primers en certificar el seu formatge. És un projecte basat en un compromís total amb la sostenibilitat i el benestar animal. El seu ramat de cabres, totes elles nascudes a Puigcerver, pastura lliurement pels prats que volten la formatgeria i amb la seva llet elaboren el formatge.

El ramat de cabres de la formatgeria | Facebook

El seu únic formatge és un tipus garrotxa, pel que l’elaboren amb llet pasteuritzada de cabra. És de quallada enzimàtica, pasta premsada i amb la pell florida natural amb el típic fong gris dels formatges tipus garrotxa. La maduració és d’un mes i es presenta al mercat en peces de 0,5 i 1 kg.

La pell, florida de manera natural amb el fong gris ofereix aromes d’humitat que ens recorden les coves subterrànies. En tallar-lo, la seva pasta presenta un color blanc immaculat, que contrasta amb el color fosc de la pell. Té un aspecte ferm i compacte amb alguns petits ullets d’origen mecànic. Ofereix aromes làctiques de nata fresca.

Formatge Ecològic de Puigcerver | ecologicdepuigcerver.com

En boca és força intens, amb una textura mantegosa i fundent, de gust suau, salinitat ben equilibrada i un final lleugerament àcid.

Un formatge estacional

Segueixen el cicle natural de la llet, de manera que és un formatge estacional i només s’elabora de febrer a novembre. Es comercialitza exclusivament a través del petit comerç: petits comerços, botigues especialitzades en productes ecològics, botigues de productes de qualitat i gourmet i a cooperatives de consumidors.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa