Vadegust
La fira del Trumfo i la Tòfona de Solsona reunirà unes 40 parades

La 18a edició de la fira del Trumfo i la Tòfona de Solsona recupera enguany la presencialitat, després que l’any passat, en la seva 17a edició, es limités a un punt de venda de trumfos, per culpa de la pandèmia de la Covid-19 i de les restriccions imposades per intentar contenir-la. L’edició del 2022 tindrà lloc els dies 12 i 13 de març, i concentrarà la seva activitat a la plaça del Camp. A més, inclourà la fira del Vi, que ja fa set edicions que se celebra.

En l’edició d’enguany de la popular fira hi haurà una quarantena de parades, 20 d’artesania alimentària, 8 de vins catalans i una quinzena de trumfos i tòfones.

Una paradeta de venda de tòfona de l’Alt Urgell a la Fira del Trumfo i la Tòfona de l’any 2.020 | Mercè Magaña

El trumfo és el nom popular amb què es coneix la patata del Solsonès, única a Catalunya i molt apreciada pel seu sabor. Durant la fira, els productors superen els 10.000 kg de trumfos venuts. El Solsonès ha estat històricament el planter de patates per a altres comarques. Tot i que la varietat coneguda com “Kennebec” és la més productiva, la del “buffet” és la de més prestigi, amb els ulls ficats dins i unes ranures molt marcades.

La tòfona, l’altre tubercle gastronòmic protagonista de la fira, també coneguda arreu com trufa, és molt apreciada com a menja i com a condiment, i especialment valorat pel seu aroma. Al Solsonès hi ha la tòfona d’hivern, la negra “tuber melanosporum”, més valorada, i la d’estiu o blanca “tuber aestivum”, que és més clara a l’interior. Són totalment diferents de gust, aroma i preu… De fet, es diu que la tòfona negra es pot arribar a pagar a preu d’or -si vols saber més sobre el preu de la tòfona pots consultar aquest article-.

Més notícies

El preu de la tòfona

Comparteix
La intensitat de l'aroma és el factor que més influeix en el cost de la tòfona
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa