Vadegust
La fira del Trumfo i la Tòfona de Solsona reunirà unes 40 parades

La 18a edició de la fira del Trumfo i la Tòfona de Solsona recupera enguany la presencialitat, després que l’any passat, en la seva 17a edició, es limités a un punt de venda de trumfos, per culpa de la pandèmia de la Covid-19 i de les restriccions imposades per intentar contenir-la. L’edició del 2022 tindrà lloc els dies 12 i 13 de març, i concentrarà la seva activitat a la plaça del Camp. A més, inclourà la fira del Vi, que ja fa set edicions que se celebra.

En l’edició d’enguany de la popular fira hi haurà una quarantena de parades, 20 d’artesania alimentària, 8 de vins catalans i una quinzena de trumfos i tòfones.

Una paradeta de venda de tòfona de l’Alt Urgell a la Fira del Trumfo i la Tòfona de l’any 2.020 | Mercè Magaña

El trumfo és el nom popular amb què es coneix la patata del Solsonès, única a Catalunya i molt apreciada pel seu sabor. Durant la fira, els productors superen els 10.000 kg de trumfos venuts. El Solsonès ha estat històricament el planter de patates per a altres comarques. Tot i que la varietat coneguda com “Kennebec” és la més productiva, la del “buffet” és la de més prestigi, amb els ulls ficats dins i unes ranures molt marcades.

La tòfona, l’altre tubercle gastronòmic protagonista de la fira, també coneguda arreu com trufa, és molt apreciada com a menja i com a condiment, i especialment valorat pel seu aroma. Al Solsonès hi ha la tòfona d’hivern, la negra “tuber melanosporum”, més valorada, i la d’estiu o blanca “tuber aestivum”, que és més clara a l’interior. Són totalment diferents de gust, aroma i preu… De fet, es diu que la tòfona negra es pot arribar a pagar a preu d’or -si vols saber més sobre el preu de la tòfona pots consultar aquest article-.

Més notícies
El preu de la tòfona
Comparteix
La intensitat de l'aroma és el factor que més influeix en el cost de la tòfona

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa