Vadegust
FACUA denuncia fabricants i supermercats per frau en els Tortells de Reis

FACUA-Consumidors en Acció ha denunciat a dos fabricants i tres cadenes de supermercats per la venda de tortells de Reis que es presenten fraudulentament com a farcits de nata, quan en realitat contenen altres substàncies. Es tracta de pràctiques que incorren en publicitat enganyosa i la vulneració de la normativa europea en matèria d’etiquetatge.

Tres dels supermercats denunciats –Aldi, Lidl i Dia– recorren al reclam enganyós de col·locar cartells en els seus establiments per a presentar com a farciments de “nata” tortells on l’etiquetatge indica el contrari.

Per part seva, la cadena andalusa MAS ven un tortell fabricat per a aquests supermercats per l’empresa Zampabollos, de la localitat de Huelva de Almonte, que també ha estat denunciada. En la seva caixa es presenta com a “tortell ultracongelat farcit de nata”. Però en realitat, en la seva llista d’ingredients es posa de manifest que es tracta d’una barreja de nata i greix de palmiste.

Tortell de Reis venut en els supermercats MAS i fabricat per a aquests supermercats per l’empresa Zampabollos | FACUA

El segon fabricant denunciat és Aserceli, amb domicili en el municipi Humanes de Madrid. El seu tortell, comercialitzat en cadenes com Carrefour, El Corte Inglés i Hipercor, indica en la seva caixa en grans caràcters que està farcit de “nata”. No obstant això, l’etiquetatge revela que és nata barrejada amb un preparat de greixos de palma i palmiste.

Les denúncies s’han presentat davant el Ministeri de Consum i diverses autoritats autonòmiques de protecció al consumidor, entre elles les de les seus socials de les empreses. Les comunitats tenen competències per a obrir expedients sancionadors contra les empreses per incórrer en infraccions a la normativa de protecció dels consumidors derivades de l’incompliment de la Llei de Competència Deslleial i el Reglament (UE) 1169/2011 sobre la informació alimentària que ha de facilitar-se al consumidor.

Indueix a error

FACUA assenyala que les irregularitats denunciades en els tortells de Aserceli i Zampabollos (fabricats per a MAS) són pràctiques contràries al que estableix l’article 7 del citat Reglament. Aquest recull que “la informació alimentària no ha d’induir a error al consumidor, en particular sobre les característiques de l’aliment i, sobre la naturalesa, identitat, qualitats, composició, quantitat, durada, país d’origen o lloc de procedència, i manera de fabricació o obtenció”.

D’igual forma, la norma indica que tampoc pot “suggerir, mitjançant l’aparença, la descripció o representacions pictòriques, la presència d’un determinat aliment o ingredient” si aquest component “s’ha substituït per un component o ingredient diferent”. Per tot això, FACUA ha instat el Ministeri de Consum i a les diferents autoritats de protecció al consumidor que investiguin els fets i incoin el corresponent expedient sancionador i facin públiques les mesures que adoptin.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa