Mires les fruites que tens a casa i veus una maduixa o una pera amb una mica de floridura; li treus el tros afectat, la rentes i te la menges. Obres un túper que guarda salsa de tomàquet i veus que en una cantonada s’ha format floridura; la treus amb una cullera i com la resta fa bona olor i ho escalfaràs a fons, li poses als macarrons… Com aquests exemples n’hi ha molts més, i tots obeeixen al desig de ser estalviadors i no tirar el menjar. Però menjar-se la resta de l’aliment que tenia floridura és mala idea i pot perjudicar la teva salut, tal i com indica l’OCU.
Les típiques floridures verdes, blanques o negroses que envaeixen els aliments són fongs que els colonitzen i es nodreixen a la seva costa, arribant a penetrar profundament en el seu interior a través del miceli, unes fines ramificacions difícils de percebre a simple vista. Els riscos de la floridura són bàsicament dos:
- Pot produir micotoxines, substàncies tòxiques capaces d’induir càncer i alteracions genètiques.
- Al costat dels fongs poden créixer bacteris patògens indetectables per l’ull humà.
Els 3 tipus d’aliments que SÍ QUE es poden menjar:
Atès que la major part dels aliments als quals els ha sortit floridura s’han de tirar a les escombraries, memoritza els que sí que es poden menjar i les mesures que has de prendre primer.
1. El pernil i els embotits curats: En el pernil, la cecina o la llonganissa, és normal que aparegui una mica de floridura si triguen a consumir-se. Treu la floridura i prent-te la resta.

2. Els formatges durs: Els formatges durs, és a dir, aquells que tenen poca humitat, com el manxec, l’emmental o el gouda, es poden menjar després de treure amb un ganivet tota la part que envolta la floridura, amb una propina de 2 centímetres al voltant i per sota de la zona afectada.

3. Les fruites i vegetals turgents: Els vegetals de carn ferma, com la pastanaga o el pebrot, es poden menjar després de treure amb un ganivet tota la zona al voltant de la floridura, inclòs el mateix marge de seguretat de 2 centímetres al voltant i per sota.

Tota la resta s’ha de llençar
Excepte aquests tres aliments, la resta han de llençar si tenen floridura, sense intentar salvar unes part sí i altres no. Treure una part i menjar-se la resta funciona en una llarga llista d’aliments.