Vadegust
Estimats en 20 MEUR els danys de la pedregada al Segrià, sobretot en fruita de pinyol

Agroseguro estima en uns 20 milions d’euros els danys de la pedregada de dimarts al Segrià, la majoria dels quals corresponen a fruita de pinyol mentre en cultius herbacis són menors, segons les primeres estimacions de la companyia. Segons el director territorial d’Agroseguro a Catalunya, Xavier Joana, es tracta de la pitjor pedregada des del 2015 en aquesta zona mitja i baixa del Segrià, principal productora de fruita de pinyol del país. En una visita en una finca de Soses (Segrià), la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, ha assenyalat que Agricultura està avaluant les pèrdues tot i que ha dit que l’afectació ha estat “molt greu”. Jordà ha assegurat que la conselleria vetllarà perquè s’agilitzin els peritatges i es facin correctament.

Agroseguro ha iniciat els peritatges a les finques afectades per la pedregada de dimarts al vespre que va afectar diferents municipis del Segrià. Segons les primeres estimacions. L’asseguradora quantifica en uns 20 milions d’euros les indemnitzacions que haurà d’abonar als pagesos afectats i el cultiu més afectat és la fruita de pinyol, segons ha explicat el responsable de la companyia a Catalunya, a partir dels primers peritatges efectuats.

Xavier Joana considera que es tracta de la pitjor pedregada a la zona des del 2015, tot i que també se’n van produir de similars els anys 20109 i 2013. La diferència és que aquelles van tenir lloc entre juliol i agost quan ja s’havia recollit un volum més important de producció, mentre la de dimarts va caure en un moment en què encara hi ha molta fruita als arbres.

Jordà preveu una afectació econòmica “molt important” al territori

Per la seva banda, la consellera Teresa Jordà, durant una visita a un finca de nectarines afectada de Soses, ha explicat que Agricultura també està avaluant les pèrdues de la pedregada i que les donarà així que disposin de les dades. Tot i això, Jordà ha dit que l’afectació és “molt important” i que al marge de les pèrdues al camp, també comportarà una repercussió econòmica “molt greu” als municipis ja que també en patiran les conseqüències les cooperatives i centrals, així com la contractació ja que serà necessària menys mà d’obra de la prevista en l’inici de la campanya.

La consellera ha remarcat que la pedregada ha afectat “el triangle d’or” de la fruita de pinyol, ja que la zona afectada és la principal productora de fruita de pinyol del país. Jordà ha demanat a Agroseguro que agilitzi al màxim els peritatges a les finques i també ha assegurat que el Departament vetllarà perquè aquests es facin “de forma correcta”.

La pedregada ha afectat municipis com ara Alcarràs, Torres de Segre, Soses, Aitona, Gimenells i el Pla de la Font, Alcanó i Sarroca de Lleida. Segons el primer balanç d’Agricultura, ha afectat unes 9.418 hectàrees de cultius agraris, 5.982 de les quals corresponen a fruita dolça, majoritàriament a préssecs i nectarines, però també ha provocat afectacions en 3.436 hectàrees de cereal, tant d’estiu com d’hivern. Els danys han estat elevats, de l’ordre del 40 al 80% en general i del 80 al 100% en les zones amb més intensitat de pedra, com és el cas d’explotacions dels municipis de Torres de Segre i d’Alcarràs.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa