Vadegust
L’entrepà que pensem que és saludable però que es vincula amb el càncer

Doncs sí. Hi ha un entrepà molt consumit per tothom i que ara s’ha demostrat que està relacionat amb el càncer de còlon. Estem parlant de l’entrepà de pernil dolç, segons publica ‘El Español’. El pernil de York que emplena els entrepans de milers de nens i joves -i també adults- perjudica la salut.

De fet, tal com explica la farmacèutica i nutricionista Marián García en un dels seus últims llibres, el pernil dolç ni tan sols existeix. “El pernil dolç no existeix perquè la denominació ‘pernil de York’ no apareix a la legislació. La paraula ‘York’ llueix en alguns envasos com a reclam publicitari, però no implica que el producte hagi de complir cap requisit. No és una denominació d’origen, com Jabugo. Podem fabricar uns petazeta York i quedar-nos tan amples”, escriu l’especialista.

A més, el pernil dolç ni tan sols és pernil en molts casos. En el supermercat podem trobar embotits amb aparença de dolç, però el contingut de pernil dolç arriba amb dificultats al 50% del total del producte. Llavors, quin és el menys dolent? Tal com apunta García, el pernil dolç extra, que conté entre un 80% i un 90% de carn aproximadament.

Un entrepà de pernil dolç | Pixabay

“Posats a triar, el de major qualitat serà el que tingui més percentatge de carn. Perquè, encara que algunes d’aquestes carns no siguin com per a tirar coets, el producte final tindrà un menor grau de processament, amb menor presència també de sal, sucre, additius i altres compostos més que prescindibles”, subratlla.

D’aquesta manera, els nutricionistes tampoc recomanen abusar del pa blanc que tradicionalment s’ha utilitzat per a acompanyar l’embotit. El motiu no és un altre que les farines refinades que s’utilitzen per a la seva fabricació, que no inclouen el gra sencer i, per tant, una quantitat molt de menor de fibra, un nutrient essencial.

Tal com detalla García, el pa perfecte estaria elaborat amb farina integral.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa