Les destrosses que provoquen els cabirols i la falta de relleu generacional posen en risc la producció de fesols de Santa Pau (Garrotxa), un dels llegums més preuats a Catalunya i que, a més, compta amb una Denominació d’Origen Protegida (D.O.P) pròpia. Els cabirols fan malbé els conreus i això s’ha notat especialment els darrers anys en el que ha crescut el nombre d’exemplars que hi ha a la Garrotxa.

La membre de la denominació i productora Montserrat Miralles explica que si el cabirol rosega i es menja la planta quan és jove suposa un problema afegit perquè se n’ha de replantar una de nova. Si ho fa quan la planta pot continuar creixent el problema és que queda encara verda quan la resta ja són seques i els provoca un “maldecap”. Per posar-hi remei, des de la D.O.P aposten per aconseguir ajudes per poder posar tanques elèctriques que evitin l’acció de l’animal.

A més, cada vegada hi ha menys relleu entre els productors i això fa témer que es vagi perdent aquesta tradició. Des de la D.O.P reconeixen que estan “preocupats” perquè no es perdi l’ofici i assenyalen que ara per ara “costa trobar” aquest relleu generacional que hauria de garantir la pervivència del fesol de Santa Pau. En aquest sentit, Miralles assenyala que es tracta d’un problema que afecta “a tot el sector agrícola”. “Si no trobem joves que s’hi vulguin dedicar hi ha la possibilitat que al final s’acabi perdent la producció del fesol de Santa Pau”, assenyala.

Un camp de fesols de Santa Pau amb les plantes encara tendres | ACN

Tot plegat ha fet caure la producció d’un llegum molt apreciat i que, alhora, suposa un atractiu per Santa Pau, una petita localitat a tocar d’Olot. De fet, aquest diumenge s’ha celebrat una nova edició de la Fira del Fesol de Santa Pau, després d’haver-se hagut de suspendre per la pandèmia.

“Collita ni bona ni dolenta”

Miralles ha explicat que la d’aquest any ha estat una collita “ni bona ni dolenta” en relació a la quantitat. De fet, el fesol de Santa Pau és un producte d’alta qualitat i els productors es veuen obligats a llançar aquells llegums que surten tacats. Miralles recorda que a principis de setembre quan es van començar a collir els primers fesols, va ploure de manera abundant a la Garrotxa. Això va fer que molts fesols sortissin tacats o podrits i s’haguessin de descartar. Tot plegat va afectar a una producció que ha anat minvant els darrers anys.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa