Cal tenir-ho clar: els embotits no són especialment saludables, més aviat al contrari, tal i com assenyala l’OCU. Són derivats carnis, carns processades, que en molts casos tenen excés de greix, sal o fins i tot additius. De fet, la valoració nutricional dels embotits no és molt bona. La major part dels productes tenen males valoracions Nutriscore: en un recent estudi d’OCU sobre més de 200 embotits, només un producte obtenia una valoració A (la més saludable), i hi havia dues més amb una B, sempre de pernils cuits i pit de gall dindi. El problema, en la major part dels casos, és el seu elevat contingut en sal i greixos saturats.

– Pel seu menor contingut en greix, és millor triar embotits com el pernil cuit o el pit de gall dindi o pollastre, tot i que el seu contingut de sal és alt. No obstant això, en el mercat es poden trobar opcions amb menor contingut en sal.
– El xoriço és un dels productes amb més contingut en greix.
– Els embotits curats tenen un elevat contingut en sal.

Els embotits pel seu contingut en greix i sal, han de ser considerats com a productes de consum ocasional.

Un plat amb pernil dolç / Pixabay
Un plat amb pernil dolç / Pixabay

Consells de compra i conservació

– Porta una llista de la compra i compra la quantitat que vagis a consumir.
– En funció del tipus de producte, ens hem de fixar en les dates de caducitat i adequar-les al nostre ritme de consum.
– Compte amb les ofertes que ens inciten a comprar més quantitat. Evita desaprofitaments: és millor congelar-los directament en el seu envàs original.
– Si compres productes refrigerats, agafa’ls al final de la compra: Procura portar sempre una bossa isotèrmica, on ficar congelats i refrigerats.
– Llegeix l’etiqueta:
· Cal fixar-se bé en la denominació del producte que apareix en l’etiqueta.
· La categoria comercial “Extra” és la de major qualitat, si no posa res és el que abans es denominava “primera” (de menor qualitat comercial que l’extra). Finalment els denominats “fiambres” són derivats carnis que porten midons, és a dir, una part de la carn és substituïda per ingredients de menor qualitat i més barats.
· Llegeix la llista d’ingredients per a veure el % de carn, de quin animal procedeixen, si incorporen molts additius…
· Tingues en compte que en els embotits curats el pes del producte correspon al producte en el moment de posar-lo a la venda, perquè en funció de les condicions ambientals, el producte pot perdre humitat i minva de pes.

Quan siguis a casa

– Si compres peces senceres de productes curats, assegura’t d’emmagatzemar-los en un lloc sec i fresc. Si no és possible, la millor opció per a evitar que es facin malbé, és comprar-los trossejats ja.
– Els productes trossejats han de guardar-se en la part freda de la nevera, i treure’ls una estona abans de consumir-los per a temperar-los.
– En el cas d’embotits cuits, bé sigui en barretes o a trossos, sempre hem de guardar-los en la part més freda de la nevera.
– Si no consumirem tot l’envàs, és convenient treure’l del seu envàs original, i embolicar-lo en paper d’alumini, evitant el contacte amb l’aire.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa