Vadegust
Els tomàquets “ploren” i “criden” en ser atacats

Un grup de científics del Brasil ha realitzat un estudi, que han publicat a la revista ‘Frontiers in Sustainable Food Systems’, i que ha recollit ‘La Vanguardia’, que assegura que els tomàquets “ploren” i “criden” quan són atacats. Com ho han fet? Col·locant plantes de tomàquet en una gàbia de Faraday amb elèctrodes en els extrems de les branques que connecten els fruits amb la planta. Després van mesurar les respostes elèctriques abans, durant i després que els fruits fossin atacats per erugues Helicoverpa armigera durant 24 hores. L’equip també va utilitzar l’aprenentatge automàtic per a identificar patrons en els senyals.

El diari explica que en paral·lel a aquest experiment i com a part de la investigación van entrenar un algorisme d’intel·ligència artificial perquè distingís diferents patrons. És a dir, una màquina per a tractar de desxifrar el missatge d’alerta i distingir-lo del ‘crit’ de senyals elèctrics que circulen constantment per la tomaquera.

Els resultats van mostrar una clara diferència entre els senyals abans i després de l’atac. A més, els autors van mesurar les respostes bioquímiques, com a substàncies químiques defensives com el peròxid d’hidrogen, en altres parts de la planta. Això va mostrar que aquestes defenses es van activar fins i tot en parts de la planta que estaven lluny del mal causat per les erugues.

“En general, oblidem que els fruits d’una planta són parts vives i semiautònomes de les seves plantes mare, molt més complexes del que pensem actualment. Atès que els fruits són part de la planta, fets dels mateixos teixits de les fulles i les tiges, per què no poden comunicar-se amb la planta, informant-la sobre el que estan experimentant, tal com ho fan les fulles normals?”, declara la doctora Gabriela Niemeyer Reissig, de la Universitat Federal de Pelotas, al Brasil, i primera autora de l’estudi a Europa Press.

“El que vam descobrir és que les fruites poden compartir informació important, com els atacs d’erugues, que és un problema greu per a una planta, amb la resta de la planta, i això probablement pot preparar altres parts de la planta per al mateix atac”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa