Vadegust
Els set errors que cal evitar quan es compra o menja meló

El meló és una de les fruites de l’estiu per excel·lència. Per això, RAC1 ha parlat amb Jordi Bosch, majorista d’una empresa especialitzada en melons i síndries i membre del Gremi de Majoristes de Fruites i Hortalisses de Mercabarna, qui ha mencionat alguns dels errors més habituals que s’acostumen a cometre a l’hora de comprar i menjar meló.

1) No comprar el meló quan n’és temporada

Quina és la temporada dels melons a Espanya? La producció comença al mes de maig a Almeria, al juliol passa a Múrcia i a l’agost a Castella-la Manxa fins a mitjans del mes d’octubre. Els mesos de juliol i agost són molt bona època per menjar melons.

2) No comprar-lo de proximitat

Sempre és millor quan els melons estan produïts a casa nostra. A Catalunya no se’n fan, però sí a Andalusia, Múrcia i Castella-la Manxa.

3) No coneixe’n els diferents tipus

El 90% del meló que consumim a Catalunya és el de pell de gripau, verd i allargat. N’hi ha d’altres varietats, com el meló cantalup, gris per fora i de pell taronja; el meló gàl·lia, de color gris-groc per fora i per dins blanc-groc, i el meló groc, com el de pell de gripau però totalment groc per fora i amb una carn molt blanca a dins. Se’n troben als supermercats, però aquí en consumim molt poc, perquè bàsicament són d’exportació.

4) No saber-lo triar

Com ha de ser un bon meló? Jordi Bosch destaca tres punts importants: un bon meló ha de tenir escriptures (les línies a la pell); ha d’estar ben uniformat, sense defectes de pell, i ha de pesar.

Quant a la mida, el majorista recomana que és millor tirant a gros que a petit. Els que normalment es comercialitzen són de 2,5 kg i 3,5 kg, que és una mida molt bona.

5) Comprar-lo tallat (si no està ben refrigerat)

Jordi Bosch és partidari de comprar la peça sencera i no pas tallat. Tot i així, moltes empreses els tallen i els deixen en un mostrari sense refrigerar. Si són poques hores fora de la nevera no passa res, però cal anar amb compte si en són moltes.

6) Conservar-lo malament

Si teniu un lloc fresquet, és recomanable guardar-lo sense posar-lo a la nevera, o bé desar-lo a fora i deixar-lo un parell d’hores a la nevera perquè perdi la calor abans de menjar-lo. Per contra, si el compreu i el poseu directament a la nevera i el traieu just per menjar, estarà massa fred.

7) Menjar-lo fred

Tot i que a l’estiu sovint ve de gust menjar la fruita ben freda, en realitat se n’aprecia molt més la dolçor a temperatura ambient.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa