Vadegust
Els productors de llet d’Osona, obligats a acceptar el preu fixat per Làctia

Les cooperatives Plana de Vic i Vaquers d’Osona s’han vist obligats a acceptar “un preu mínim” amb Làctia, de 0,35 euros el litre, per evitar haver de llençar els 182.000 litres de llet que produeixen al dia. L’acord arriba ‘in extremis’, després que, aquest dilluns, Làctia tanqués la porta als productors de llet perquè la distribuïdora no acceptava que el contracte inclogués un afegitó on els ramaders deixaven clar que accepten el preu “per necessitat” tot i no cobrir les despeses. Els ramaders van intentar vendre la llet a mercats estrangers i a d’altres embotelladores de l’Estat, però no va ser possible. Per això, finalment, van haver d’acceptar el preu amb Làctia i han renovat el contracte durant dos mesos sense aquest afegitó.

Després de setmanes de negociacions, aquest dilluns, Làctia –principal proveïdora de llet envasada per a marques blanques com Mercadona- va decidir tancar la porta als productors de llet d’Osona. En un principi, els ramaders van intentar vendre la llet a altres distribuïdores, però no ha estat possible i, per això, finalment han hagut d’acceptar el preu fixat per Làctia, de 0,35 euros el litre, per als següents dos mesos. La solució, per tant, fa efectiu l’augment de 2 cèntims per litre que ja va proposar Làctia fa uns dies, però que els mateixos productors consideraven “insuficient”.

El director general de la cooperativa Plana de Vic, Daniel Bassas, assegura que la solució és “transitòria i una solució a curt termini” i que busca evitar que algunes explotacions hagin d’abaixar la persiana. “En cap cas aparca les demandes per als propers mesos”, assegura. “La llet es produeix cada dia i hem de prioritzar la sortida d’aquesta llet els pròxims dies, mentre som capaços de mantenir aquesta negociació col•lectiva en pro del nostre sector”, ha afegit.

Les cooperatives Plana de Vic i Vaquers d’Osona asseguren que, a banda de les negociacions amb Làctia, buscaran alternatives i denunciaran també altres distribuïdors que estan aprofitant per “abaixar encara més preus”. També es mostren esperançats amb el fet que la renovació de la llei de la cadena alimentària “ens avali un futur a mig termini”.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Ricard a agost 03, 2021 | 18:58
    Ricard agost 03, 2021 | 18:58
    A quant paguen la llet als gallecs o als bascos?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa