Vadegust
Els pagesos finalitzen una “bona collita” del cereal

Els productors de cereal d’hivern tanquen aquest mes de juliol una “bona” campanya de recol·lecció, que fins i tot ha estat millor a la que preveien a l’inici de la sega. Sobretot, això es deu a les pluges i a les temperatures fresques de finals de maig i durant el mes de juny que han ajudat a millorar la producció i la qualitat dels cultius. “Esperàvem una collita normal cap a baixa i podem dir que tenim una collita normal cap amunt”, valora el responsable de cereals i herbacis d’Unió de Pagesos, Santiago Caudevilla, que destaca també la millora dels preus tot i que avisa que els costos de producció també han pujat. El Departament d’Acció Climàtica preveu que la producció de blat pugi un 25%, mentre que la d’ordi es manté.

Des d’Unió de Pagesos expliquen que la campanya de recol·lecció del cereal, que va començar a finals de maig i s’ha allargat fins a mitjans de juliol, ha estat “bona” tot i que “no excepcional, perquè podria haver estat millor”. Això, malgrat les previsions inicials eren fins i tot pitjors i apuntaven a una collita “normal tirant a fluixa”, diu Caudevilla. En aquest sentit, explica que el factor determinant que “ha acabat d’arreglar” la collita han estat les pluges i les temperatures fresques que s’han registrat a finals de maig i durant tot el mes de juny, ja que han fet que les plantes completin el seu cicle vital “a poc a poc” en comptes de “morir sobtades per la calor”. També afegeix que aquest clima ha ajudat a poder obtenir un gra de “molt bona qualitat”.

El productor d’Arbeca (Garrigues) Jaume Solé també ha dit que la campanya del cereal ha estat millor a la de l’any passat i, a nivell general, també l’ha qualificat de “bona”. De fet, ha dit que l’augment de la producció, especialment a les finques de regadiu, ha fet que hagi hagut d’allargar una setmana més els treballs de recol·lecció.

Solé ha indicat que la mitjana de les produccions que, de moment, ha registrat a les seves finques són d’uns 5.000 quilos per hectàrea als camps de secà, i d’entre 10.000 i 10.500 quilos per hectàrea als de regadiu. Per contra, denuncia els nombrosos danys de fauna que han patit enguany i que, segons diu, van en augment. “Al regadiu fa uns anys que s’aconsegueixen bones produccions, mentre al secà no estem acostumats a collir tant però enguany ha estat un any molt bo. El que ve no ho serà tant degut als conills”, indica Solé.

Així mateix, Unió de Pagesos celebra que els preus dels cereals s’han “comportat”, tot i ser conscients que no és una situació favorable per al sector ramader. “Però el sector del cereal ho necessitàvem perquè portàvem anys molt dolents tirant de patrimoni perquè no cobríem costos de producció i aquest any hem arribat a costos raonables. Tot i això, torna a dir que no són preus “excepcionals” ja que els costos de producció també han pujat.

En aquest sentit, Caudevilla s’ha mostrat preocupat de cara a que l’any vinent la campanya no vagi tant bé però que, en canvi, els costos que té el sector es mantinguin elevats. Entre aquestes despeses, Caudevilla ha destacat els productes fitosanitaris, les reparacions de maquinària i el combustible, entre altres. “Quan hi ha bonança econòmica els serveis tendeixen a pujar i després no baixen”, diu.

Per altra banda, les previsions del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural corresponents al mes de juny ja indiquen aquesta millora en la producció. Especialment pel que fa el blat, que preveuen que enguany augmentarà un 25.1% i se situarà en unes 541.810 tones a Catalunya. En ordi, la producció es mantindrà lleugerament per sota respecte l’any passat i arribarà a les 734.200 tones, un 6.6% menys. A la demarcació de Lleida, el departament preveu que la collita de blat augmenti un 32,83% i assoleixi les 352.950 tones, mentre calcula que la d’ordi caurà un 4.9%, fins a les 522.200 tones.

Actualment, a Catalunya hi ha una superfície de cultiu de 102.990 hectàrees de blat, i de 157.220 hectàrees d’ordi, unes xifres similars a l’any 2020, segons dades del departament.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa