Vadegust
Els pagesos del Baix Llobregat continuen "al peu del canó" per abastir el mercat de producte fresc

Els pagesos del Parc Agrari del Baix Llobregat continuen “al peu del canó” en plena crisi pel coronavirus per abastir els mercats de producte fresc. Miquel Jose Grau, d’Unió de Pagesos, explica que més enllà de prendre les mesures de prevenció per evitar contagis a l’hora d’anar a vendre a Mercabarna o als mercats de pagès, mantenen la “rutina habitual”. Pel que fa a les vendes, Grau destaca que s’han mantingut. El que han perdut amb productes de consum immediat com els espinacs, les bledes o la remolatxa, ho han compensat amb un increment dels de més fàcil conservació com les patates o les carabasses. El que ja no es vendrà són els calçots que encara quedaven per collir perquè amb el confinament “ha desaparegut la demanda”.

Miquel Jose Grau, delegat d’Unió de Pagesos (UP) a Gavà, reconeix que a l’inici del confinament van témer tenir dificultats per poder vendre els seus productes amb normalitat. Aquí, recorda que diversos municipis van tancar els mercats de pagès i els mercats setmanals per evitar els contagis i que se’ls va haver de convèncer perquè els tornessin a permetre. “No tenia sentit que les grans superfícies poguessin obrir portes i els mercats de producte fresc no”, assenyala.

Amb tot, quan ja es porta una setmana de confinament encara hi ha diversos mercats al Baix Llobregat que romanen tancats com els de Cornellà de Llobregat, Sant Vicenç dels Horts, Esplugues de Llobregat o el de Torreblanca a Sant Joan Despí. “Per sort són una minoria i no ens dificulta donar sortida als nostres productes”, afegeix.

Ja sigui als mercats de carrer, a Mercabarna o distribuint cistelles a domicili, els pagesos del Baix Llobregat estant mantenint les vendes tot i la crisi del coronavirus. Grau explica que molta gent ha associat el confinament a la necessitat de tenir el rebost ple i que això ha fet que les vendes de productes com les patates, les taronges o les carabasses, de fàcil conservació, hagin repuntat aquests dies. Per contra, els productes de temporada que més ràpid s’han de consumir com les bledes, els espinacs o la remolatxa han baixat lleugerament.

Pel que fa als calçots, un dels productes que ha guanyat terreny al parc agrari els últims anys, entre un 30% i un 40% de la collita es quedarà al camp. Grau explica que el confinament ha frenat en sec la demanda i que si, com tot apunta, s’allarga més enllà de la setmana vinent la temporada es podrà donar per finalitzada. “Amb els restaurants tancats la demanda ha desaparegut i els calçots que tenim per collir no aguantaran més de 10 o 12 dies abans de fer-se malbé”, destaca.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa