Vadegust
Els habitants de la Conca d’Òdena volen consumir productes de proximitat

“Existeix una clara voluntat dels habitants de la Conca d’Òdena de proveir-se amb productes de qualitat i de proximitat”. Això és el que conclou un informe elaborat pel Col·lectiu Eixarcolant, com a resultat d’una enquesta que es va difondre el mes d’abril per mitjà de les xarxes socials i la premsa local. L’enquesta va assolir 1803 respostes d’entre els quinze municipis establerts, que corresponen a un 6,78% dels habitatges de la Conca.

Segons aquest Col·lectiu, els resultats posen de manifest que existeix una “clara voluntat dels habitants de la Conca d’Òdena de proveir-se amb productes de qualitat i de proximitat, ja que el 85,4% dels enquestats afirma que consumeix o voldria consumir productes de proximitat”. Tanmateix, les dades de l’estudi reflecteixen que actualment comprar productes produïts a la Conca d’Òdena és molt complicat: no es troben fàcilment als comerços, i alhora resulta molt difícil poder-los identificar com a procedents de la zona.

Aquests factors es tradueixen en la percepció general que consumir productes de proximitat és complicat: el 62% dels enquestats consideren que és difícil o molt difícil, i permeten afirmar que actualment el consum de productes de proximitat és molt inferior al que potencialment podria arribar a ser, d’acord amb la voluntat expressada per la ciutadania.

En conseqüència, per Eixarcolant “resulta cabdal desenvolupar eines que permetin identificar amb facilitat i seguretat els productes produïts a la Conca d’Òdena, fet que ha de permetre que els consumidors coneguin de forma clara quins productes de proximitat tenen a l’abast, i alhora evitar que s’identifiquin com a productes locals alguns que en realitat no ho són”. A més, considera que “també s’evidencia que per donar accés a aquests productes és prioritari l’establiment de nous canals de comercialització”.

En aquest sentit, assenyala el Col·lectiu que una de les propostes que ha rebut més suports és la creació d’una plataforma digital que permeti fer compres centralitzades dels productes agroalimentaris produïts a la Conca d’Òdena. Alhora, els enquestats també han posat de relleu la importància que la plataforma permeti conèixer de primera mà la feina que fan els i les productores locals, ja que el 99% consideren de vital importància per a la preservació dels valors del territori i dels serveis ecosistèmics la preservació del sector primari.

Aquestes són les primeres dades disponibles per al conjunt de la Conca d’Òdena de la percepció de la ciutadania sobre un aspecte tant cabdal com és el model agroalimentari i de consum. Els resultats posen de relleu de forma molt clara la necessitat de dur a terme polítiques i actuacions que incideixin en el producte de proximitat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa